Αγνωστο το πότε θα επιστρέψουν οι δανειστές

Αγνωστο το πότε θα επιστρέψουν οι δανειστές

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ουδέν νεώτερον από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το πότε επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα, ωστόσο τόνισε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα – αν και πρόσθεσε ότι έχει σημειωθεί κάποια μικρή πρόοδος.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου, Μπιλ Μάρεϊ, δήλωσε χθες ότι δεν έχει ορισθεί ημερομηνία επιστροφής της αποστολής, αλλά αναμένει ότι «αυτό θα είναι σύντομα»… «εφόσον διευκρινισθούν κάποια τεχνικά ζητήματα». Οπως είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου στη Ουάσιγκτον, «υπάρχουν διαφορές σε έναν αριθμό θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιονομικών, διαρθρωτικών και στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, που θα πρέπει να γεφυρωθούν προτού υπάρξει συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων και σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε επικοινωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών για να κλείσουν τα ανοιχτά θέματα. Πάντως, παραδέχτηκε πως η «διαπραγμάτευση είναι δύσκολη», αλλά εκτίμησε ότι «φτάνουμε προς το τέρμα», συμπληρώνοντας πως «προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τον ελληνικό λαό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες ως πιθανό χρόνο επιστροφής της τρόικας τις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει βασικό θέμα του επικείμενου Eurogroup, που θα συνεδριάσει στις 27 Ιανουαρίου.

Ο κ. Μάρεϊ, ερωτηθείς για την εκτίμηση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, απάντησε ότι «δεν περιμένουμε κάποια νέα συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε αυτή τη συγκυρία. Το δημόσιο χρέος προβλέπεται ότι θα παραμείνει υψηλό. Οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρώπη έχουν συμφωνήσει να της δώσουν ελάφρυνση του χρέους, αν χρειαστεί, και εφόσον η Ελλάδα ικανοποιεί πλήρως τις δεσμεύσεις του προγράμματος, δηλαδή τη μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και σημαντικά χαμηλότερα από 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022». Ο ίδιος επανέλαβε τη δέσμευση των Ευρωπαίων να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει αυτούς τους στόχους, εφόσον πάντα η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις του προγράμματος.

Περί «κουρέματος»

Σε ερώτηση αν το ΔΝΤ θα συνεχίσει να πιέζει για «κούρεμα» του χρέους, όπως αποκάλυψε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ότι έχει κάνει στο παρελθόν, ο κ. Μάρεϊ επανέλαβε μόνο ότι «δεν περιμένουμε κάποια νέα συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε αυτή τη συγκυρία» – κάτι που σύμφωνα με διευκρινίσεις που δόθηκαν μετά τη συνέντευξη Τύπου δεν σημαίνει ότι το Ταμείο αλλάζει στάση. Το ερώτημα για το ποια είναι η στάση του Ταμείου, βέβαια, παραμένει, καθώς εδώ και μήνες το ΔΝΤ παρουσιάζει το θέμα ως εσωτερικό ζήτημα των Ευρωπαίων.

Και αυτά, όσο ένας νέος, απρόβλεπτος παράγοντας έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον δύσκολο στόχο μείωσης του υπέρογκου ελληνικού χρέους: Στις τελευταίες του εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη, το ΔΝΤ εκτιμά ότι αυξάνεται ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, που το ίδιο παραδέχεται ότι κάνει πιο δύσκολο τον στόχο μείωσης δημοσίων και ιδιωτικών χρεών. Στην Ελλάδα ο αποπληθωρισμός είναι ήδη πραγματικότητα, συνδυάζεται με στασιμότητα της οικονομικής δραστηριότητας, και στον βαθμό που επιμείνει υπονομεύει τις προσπάθειες μείωσης του χρέους. Προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος, το ΔΝΤ ζητάει από τις νομισματικές αρχές να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν τον αποπληθωρισμό. Οπως είπε ο κ. Μάρεϊ, «υπάρχει μια σειρά από εργαλεία πολιτικής και μοχλούς που θα μπορούσε να αξιοποιήσει η ΕΚΤ», συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης πιστώσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την ΕΚΤ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή