Ευχαριστίες Σακελλαροπούλου για τη συνδρομή

Ευχαριστίες Σακελλαροπούλου για τη συνδρομή

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο τον Γιανγκ Γετσί, επικεφαλής του κεντρικού οργάνου εξωτερικών υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ. της Κίνας και έναν από τους κυριότερους αρχιτέκτονες της εξωτερικής πολιτικής του Πεκίνου. Ο 70χρονος κ. Γιανγκ, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, έχει υπηρετήσει ως επικεφαλής στην κινεζική πρεσβεία της Ουάσιγκτον, ενώ την περίοδο 2007-2013 ήταν υπουργός Εξωτερικών της Κίνας. Ο κ. Γιανγκ μετέφερε στην κ. Σακελλαροπούλου τους χαιρετισμούς του κ. Σι, επέδωσε πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, ενώ πρόσφερε στην Πρόεδρο ένα σχέδιο κινεζικής καλλιγραφίας.

Η Πρόεδρος εξέφρασε τις ελληνικές ευχαριστίες για την κινεζική αποστολή υγειονομικού υλικού για τη διαχείριση της πανδημίας και δέχθηκε τα συγχαρητήρια του κ. Γιανγκ για την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης από την Ελλάδα. Μέσα στο άριστο κλίμα της συνάντησης, δόθηκε η ευκαιρία να επιβεβαιωθεί η κοινή υποστήριξη των δύο χωρών προς τον ΠΟΥ.

Η κ. Σακελλαροπούλου θεώρησε σημαντικό να στρέψει σύντομα τη συζήτηση στις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο και να σημειώσει ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη της περιοχής, την ίδια ώρα που η Τουρκία υπονομεύει τον διάλογο παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ο κ. Γιανγκ απάντησε ότι το Πεκίνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και εμμένει στη σημασία διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας, ενώ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό στηρίζει πάντοτε την εξεύρεση λειτουργικής και δίκαιης λύσης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στη συνέχεια, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε οικονομικά, εμπορικά και πολιτιστικά θέματα που αντικατοπτρίζουν την κοινή επιθυμία των δύο χωρών για την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος επισήμανε ότι το Ετος Πολιτισμού Ελλάδας – Κίνας 2021 συμπίπτει με τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 2021 που οδήγησε στην ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους και τόνισε ότι οι δύο λαοί, φορείς αρχαίων πολιτισμών, μπορούν να έλθουν πιο κοντά μέσα από την ανάληψη πολιτιστικών δράσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή