ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτός Εισαγγελίας Διαφθοράς τίθεται η κ. Τουλουπάκη

ektos-eisaggelias-diafthoras-tithetai-i-k-toyloypaki-561071167

Νομοθετική ρύθμιση για σημαντικές αλλαγές σε νευραλγικές εισαγγελικές υπηρεσίες προωθεί η κυβέρνηση, με στόχο να αναβαθμιστούν οι Εισαγγελίες για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος. Η νέα ρύθμιση θα κατατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα στη Βουλή και θα προβλέπει μεταξύ άλλων την ενοποίηση των δύο Εισαγγελιών, με αποτέλεσμα την αλλαγή των ήδη υπηρετούντων εισαγγελέων και την επιλογή ενδεχομένως άλλων.

Το γεγονός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, να τεθεί εκτός Εισαγγελίας Διαφθοράς η ώς σήμερα επικεφαλής της Ελένη Τουλουπάκη, η οποία ήδη διώκεται για σειρά βαρύτατων αδικημάτων μετά την έρευνα που διενήργησε ο Αρειος Πάγος σχετικά με τους χειρισμούς της στις έρευνες για τα πολιτικά πρόσωπα για τη Novartis.

H επιχειρούμενη αναδιάρθρωση των Εισαγγελιών Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος που θα έχει ως συνέπεια την απομάκρυνση της Ελένης Τουλουπάκη, θα δώσει λύση και στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί μετά την άσκηση δίωξης εις βάρος της από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή, καθώς είχε προκαλέσει αίσθηση το γεγονός ότι ενώ είναι ήδη κατηγορούμενη η εν λόγω εισαγγελέας, εντούτοις παρέμενε στη θέση της.

Πάντως, στις Εισαγγελίες Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος, που αναμένεται να αναβαθμιστεί ο ρόλος τους, ήδη εκκρεμούν σημαντικές υποθέσεις, ενώ ο ορισμός αναπληρωτή εισαγγελέα για την Εισαγγελία Διαφθοράς που είχε οριστεί για σήμερα, θα ματαιωθεί. Η επιλογή του είχε γίνει με νομοθετική ρύθμιση πριν από πολύ καιρό και σχετικό ερώτημα είχε υποβάλει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, το οποίο υπό το φως των νέων δεδομένων θα αποσυρθεί.

Σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση της Ελένης Τουλουπάκη από την Εισαγγελία Διαφθοράς, να σημειωθεί ότι η θητεία της επρόκειτο να λήξει την ερχόμενη άνοιξη, ενώ η ίδια δεν είχε δηλώσει αποχή από τα καθήκοντά της μετά την άσκηση εις βάρος της ποινικής δίωξης, κάτι που είχαν πράξει συνεργάτες της.

Η Ελένη Τουλουπάκη, όπως και συνεργάτες της και άλλα πρόσωπα, έχει παραπεμφθεί με την απόφαση της Βουλής στο Ειδικό Δικαστήριο ως συμμέτοχος του τέως αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Η υπόθεση ήδη βρίσκεται στην αρμοδιότητα του δικαστικού συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου όπου θα κριθεί ποιοι και γιατί θα οδηγηθούν, αν οδηγηθούν, σε δίκη.