Υποκρισία για τα ασυνόδευτα

Υποκρισία για τα ασυνόδευτα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την «εύκολη» λύση της χρηματοδότησης δομών και υποδομών στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγουν τον σκόπελο της φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων ή αιτούντων άσυλο στις χώρες τους, επιλέγουν αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε.. Τον Μάρτιο 2020 η Κομισιόν ανακοίνωσε πρόγραμμα μετεγκατάστασης 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων από τα ελληνικά κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και κάλεσε τα κράτη-μέλη να συμμετέχουν σε εθελοντική βάση. Στην πράξη, όμως, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, προτιμούν να πληρώσουν για να παραμείνουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα και πάντως μακριά από τη χώρα τους προκειμένου να αποφύγουν εσωτερικά προβλήματα και συγκρούσεις. Το εν λόγω πρόγραμμα ανακοινώθηκε, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη των ευρωπαϊκών θεσμών στον Εβρο και η επίβλεψή του έχει ανατεθεί στην επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, ενώ από την πλευρά τής Κομισιόν υπάρχει δέσμευση και για παροχή χρηματοδότησης. Επίσης, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η Γερμανία ανακοίνωσε ότι έχει την πρόθεση να δεχθεί από την Ελλάδα επιπλέον 243 άρρωστα παιδιά μαζί με τις οικογένειες τους, συνολικά ακόμα 1.000 άτομα. 

Η διαδικασία της μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων, ωστόσο, προχωράει δύσκολα, δεδομένων και των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τον κορωνοϊό.

Από τον Μάρτιο έως τώρα έχουν ταξιδέψει 229 ασυνόδευτα παιδιά από την Ελλάδα προς Λουξεμβούργο, Γερμανία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Βέλγιο και Γαλλία. Συνολικά από την αρχή του χρόνου υπολογίζεται ότι έχουν μετεγκατασταθεί 600 παιδιά και ευάλωτοι αιτούντες άσυλο. Παράλληλα, αιτήματα για τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων έχουν καταθέσει 11 κράτη-μέλη, επιπλέον δηλαδή η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ιρλανδία, η Λιθουανία, και η Σλοβενία, τα οποία συνολικά ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν 1.173 ασυνόδευτα παιδιά.  Ωστόσο, πολλά κράτη-μέλη δεν έχουν δείξει διάθεση να φιλοξενήσουν ασυνόδευτα παιδιά.

Η Ολλανδία για παράδειγμα, χρηματοδότησε τη δημιουργία του Κέντρου Υγείας για τον κορωνοϊό στο ΚΥΤ της Μόριας, το οποίο καταστράφηκε πριν προλάβει να λειτουργήσει, ενώ χρηματοδότησε τη δημιουργία και λειτουργία δομών ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα, όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν 48 άτομα. Η χρηματοδότηση δόθηκε μέσω της ολλανδικής οργάνωσης MOVEMENT ON THE GROUND, η οποία συνεργάζεται με την οργάνωση Home Project στην Ελλάδα. Χρηματοδότηση προς την ελληνική κυβέρνηση ωστόσο αυτή τη φορά έχει προσφέρει και η Δανία για τη δημιουργία δομών για ασυνόδευτους ανήλικους.

Μετά τη φωτιά στη Μόρια η ανάγκη μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από τα ΚΥΤ έγινε εξαιρετικά επείγουσα. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά στη χώρα μας βρίσκονται περίπου 5.500 ασυνόδευτα ανήλικα. 

Εκκληση για περισσότερη αλληλεγγύη από τα ευρωπαϊκά κράτη για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στη Λέσβο απηύθυνε χθες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Τις τελευταίες ημέρες την πρόθεσή τους να φιλοξενήσουν ασυνόδευτα ανήλικα από την Ελλάδα εκδήλωσαν σύμφωνα με πληροφορίες η Νορβηγία και η Ελβετία. Η Ολλανδία επίσης δήλωσε ότι προτίθεται να φιλοξενήσει 50 ασυνόδευτα ανήλικα. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι προδιαγραφές που έχουν τεθεί από την πλευρά της χώρας καθιστούν στην πράξη ανέφικτη τη μεταφορά, δεδομένου ότι ζητήθηκαν κυρίως κορίτσια κάτω των 14 ετών, πληθυσμός που δεν ταιριάζει με το προφίλ των ασυνόδευτων αιτούντων άσυλο που υπάρχουν στην Ελλάδα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή