Σακελλαροπούλου: Μήνυμα ενότητας από τη Λευκωσία

Σακελλαροπούλου: Μήνυμα ενότητας από τη Λευκωσία

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Το μήνυμα του αρραγούς και ενιαίου μετώπου Ελλάδας – Κύπρου και της κοινής πορείας των δύο χωρών στα ελληνοτουρκικά έγινε σαφές από το θερμό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση των Προέδρων των δύο χωρών Κατερίνας Σακελλαροπούλου και Νίκου Αναστασιάδη χθες στη Λευκωσία. 

Ωστόσο, πριν από τις συνομιλίες των δύο πλευρών, εμφανής ήταν η αγωνία και στις δύο αντιπροσωπείες για το ενδεχόμενο να προκύψουν ανοιχτά διαφωνίες αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας ενόψει και της Συνόδου Κορυφής αυτής της εβδομάδας.

Κι αυτό γιατί ενώ ο Ερντογάν απέσυρε το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» από την περιοχή του Καστελλόριζου –μετά και τις πιέσεις Βερολίνου και Ουάσιγκτον για μείωση της έντασης και έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας– αρχίζει και πάλι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ με το πλοίο «Γιαβούζ». Η στάση αυτή έχει εξοργίσει τη Λευκωσία, που έχει φτάσει να απειλήσει ότι θα επιμείνει μέχρι τέλους σε βέτο για πρόταση της Ε.Ε. για επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, εφόσον η Ενωση δεν προχωρήσει και σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Η Αθήνα από την πλευρά της προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες για να φέρει τον Τούρκο πρόεδρο στο τραπέζι του διαλόγου και να αποτρέψει νέες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόσο η κ. Σακελλαροπούλου όσο και ο κ. Αναστασιάδης αναγνώρισαν, στις δηλώσεις τους, την ιδιαίτερη συγκυρία στην οποία έγινε η συνάντησή τους εξαιτίας της επιθετικής στάσης που τηρεί η Αγκυρα, η οποία όχι μόνο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο αλλά θέλει να επιβάλει και τετελεσμένα στην Ανατολή Μεσόγειο.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε θετικό βήμα προς την αποκλιμάκωση την απόσυρση του «Ορούτς Ρέις», σημείωσε όμως «ότι απομένει να αποδειχθεί αν ήταν μία κίνηση τακτικής ενδεχομένως με βραχυπρόθεσμη στόχευση ή είναι μία επιλογή που έχει ορίζοντα και συνέχεια».

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως η επίσκεψη της κ. Σακελλαροπούλου «συμπίπτει με μια περίοδο κρίσης, η οποία προκαλείται ως αποτέλεσμα της τουρκικής επιθετικότητας, των τουρκικών εκνόμων ενεργειών, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια σειρά πράξεων που αν δεν υπήρχε η, από πλευράς Ελλάδος, ψύχραιμη αντιμετώπιση, ενδεχόμενα να οδηγούσαν σε αναπόφευκτα ανεπιθύμητες, για λαούς που αγαπούν την ειρήνη, καταστάσεις στην περιοχή». Τα προβλήματα των δύο χωρών είναι προβλήματα και της Ευρώπης γιατί τα σύνορα των δύο χωρών είναι σύνορα και της Ευρώπης, πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, ζητώντας βιώσιμη και λειτουργική λύση για το Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε επίσης στο μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος κλήθηκαν να σηκώσουν ένα πολύ μεγάλο βάρος –πολύ μεγαλύτερο από ό,τι τους αναλογούσε– και ζήτησε από την Ε.Ε. να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και η νέα συμφωνία για τους πρόσφυγες/μετανάστες που θα ανακοινωθεί σύντομα, να προβλέπει μια αναλογική συμμετοχή και επιβάρυνση των κρατών-μελών – μία έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγινε δεκτή από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο οποίος και της παρέθεσε γεύμα, μίλησε σε ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων και είχε συναντήσεις με τους επικεφαλής όλων των κομμάτων, πλην του ακροδεξιού ΕΛΑΜ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή