Ερντογάν: Είμαστε ιδιοκτήτες

Ερντογάν: Είμαστε ιδιοκτήτες

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλούς τόνους διατήρησε και χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το τελευταίο τριήμερο, με αφορμή και την επέτειο από τη νικηφόρο για τους Οθωμανούς ναυμαχία της Πρέβεζας (1538), έχει εκπέμψει σειρά μηνυμάτων σχετικά με τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τις θέσεις της Aγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Χθες, ο κ. Ερντογάν επισήμανε ότι «δεν είμαστε μουσαφίρηδες, αλλά ιδιοκτήτες» στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι τα ζητήματα της περιοχής πρέπει να επιλυθούν με πολυδιάστατο τρόπο. Ο κ. Ερντογάν διευκρίνισε τι εννοεί λέγοντας ότι «δεν θα υπάρχει ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο σε οποιαδήποτε προσπάθεια που αφήνει εκτός την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους». Επιπλέον, άφησε σαφείς αιχμές για την Ελλάδα, αλλά και για τη Δύση ευρύτερα, κάνοντας λόγο για «προβοκάτσιες πίσω από οικονομικά συμφέροντα», αλλά και για «κάποιους που μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο προσφύγων».

Σε ηπιότερους τόνους, ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου και βασικός κρίκος για την προσπάθεια αναθέρμανσης των διπλωματικών προσπαθειών ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, αναφέρθηκε στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής (1/2 Οκτωβρίου) επισημαίνοντας ότι μπορεί να αποδειχθεί ευκαιρία για νέο ξεκίνημα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. Ο κ. Καλίν εξέφρασε την προθυμία της Αγκυρας να προχωρήσει, ωστόσο πρόσθεσε πως οι Ευρωπαίοι «δεν μπορούν να τα περιμένουν όλα από την Τουρκία». Πάντως και χθες, πιστή στην τακτική παρωχημένου κιτς που έχει εγκαινιάσει τους τελευταίους μήνες η διεύθυνση επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, πρόβαλε στα νερά της Κωνσταντινούπολης ένα τρισδιάστατο βίντεο με αφορμή τη ναυμαχία της Πρέβεζας.

Την ίδια στιγμή πάντως, ενόψει και της Συνόδου της Πέμπτης – Παρασκευής, από διάφορες πλευρές ανά την Ευρώπη προκύπτουν μηνύματα σχετικά με την Τουρκία. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ήταν ευθύτατος όταν (σε συνέντευξή του στον Le Parisien) πρακτικά σκιαγράφησε τα όρια που έχει θέσει η Γαλλία έναντι της Τουρκίας. «Η Τουρκία έχει γίνει ειδήμων της στρατηγικής του τετελεσμένου γεγονότος και της επιβεβαίωσης ισχύος. Ισως πίσω απ’ όλα αυτά κρύβονται σκοπιμότητες εσωτερικής πολιτικής, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτές οι συγκρουσιακές καταστάσεις δεν είναι αποδεκτές», είπε ο κ. Λε Ντριάν, ο οποίος, ωστόσο, πρόσθεσε πως «η πρόσφατη συνομιλία του προέδρου Ερντογάν με τον πρόεδρο Μακρόν επέτρεψε το άνοιγμα των απαραίτητων διαύλων επικοινωνίας». Ο κ. Λε Ντριάν προσέθεσε ότι, μετά τις εντάσεις των τελευταίων μηνών, «δύο είναι οι αρχές που πρέπει να επικρατήσουν: η ευρωπαϊκή κυριαρχία, και άρα η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, και η θέληση για διάλογο. Υπήρξε εξομάλυνση της κατάστασης τις τελευταίες ημέρες και ίσως οι συζητήσεις βοηθήσουν ώστε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός».

Στο Καστελλόριζο

Σημειώνεται, τέλος, ότι από το Λιμενικό Σώμα εξακολουθούν να διεξάγονται έρευνες σχετικά με το περιστατικό που καταγράφηκε το περασμένο Σάββατο, όταν τετραπτέρυγο drone, που απογειώθηκε από την τουρκική ακτή, βρέθηκε να αιωρείται πάνω από σημαία που έχει φιλοτεχνηθεί με γαλανόλευκη μπογιά στο Καστελλόριζο, παιανίζοντας οθωμανικά εμβατήρια. Από το drone χύθηκε και κόκκινη μπογιά με σκοπό τον βανδαλισμό της σημαίας. Προς το παρόν, οι έρευνες κινούνται προς την κατεύθυνση πρωτοβουλίας κάποιου θερμοκέφαλου ιδιώτη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή