Στο Προεδρικό και στο Μαξίμου ο Ρούμεν Ράντεφ

Στο Προεδρικό και στο Μαξίμου ο Ρούμεν Ράντεφ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Προεδρικό Μέγαρο αντίστοιχα τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στον κ. Ράντεφ τα δεδομένα της νέας κλιμάκωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν και τη νέα έξοδο του «Ορουτς Ρέις» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ράντεφ επεκτάθηκε σε ζητήματα οικονομικής, ενεργειακής και αμυντικής συνεργασίας, αλλά και στην προοπτική ένταξης στην Ε.Ε. χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Λίγο αργότερα, στο Προεδρικό Μέγαρο η κ. Σακελλαροπούλου, αφού τόνισε τις άριστες σχέσεις των δύο λαών, οι οποίες «στηρίζονται στο κοινό όραμα για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία», επισήμανε την κοινή για όλους δοκιμασία της πανδημίας, η οποία ανέδειξε την «ανάγκη της συνεργασίας και του συντονισμού σε περιφερειακό επίπεδο για την καλύτερη αντιμετώπιση των επιπτώσεών της». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο διαρκές πρόβλημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Η Τουρκία δείχνει επιμονή στη συνέχιση της παραβατικής συμπεριφοράς, με πρόσφατα παραδείγματα τη δυνατότητα άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τη συνεχιζόμενη παραβατική συμπεριφορά στην κυπριακή ΑΟΖ», είπε η κ. Σακελλαροπούλου. «Και φυσικά το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι η νέα έξοδος του “Ορούτς Ρέις”, το οποίο θα συνεχίσει παραβατικές δραστηριότητες στην περιοχή που μπορεί να φθάσουν έως και 6,5 μίλια έξω από το Καστελλόριζο».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της συμπεριφοράς της Τουρκίας, ο Βούλγαρος πρόεδρος τοποθετήθηκε προσεκτικά: «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει τόσο η Ελλάδα όσο και η Βουλγαρία είναι προκλήσεις που θα έπρεπε να θεωρούμε ευρωπαϊκές προκλήσεις», είπε. «Γιατί αυτός είναι ο πυρήνας της Ε.Ε.: η αλληλεγγύη», τόνισε. «Στο πλαίσιο των προκλήσεων του παρόντος αλλά και του μέλλοντος, μια κοινή αποστολή μας είναι να υπερασπιζόμαστε τον κοινό ευρωπαϊκό χώρο ως προς τις αξίες και τον πολιτισμό του». Στη συνέχεια, ο κ. Ράντεφ κάλεσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκεφθεί τη Βουλγαρία, εγκωμίασε την ελληνική προσπάθεια για την προσέλκυση επενδυτών στο πεδίο της υψηλής τεχνολογίας, ενώ αναφέρθηκε στη βουλγαρική πρωτοβουλία «Τρεις Θάλασσες» που αφορά έναν σχεδιασμό για την οικοδόμηση νέων υποδομών στις μεταφορές και στις τηλεπικοινωνίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή