ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκκληση Στόλτενμπεργκ σε Ελλάδα-Τουρκία: Ρίξτε τους τόνους

Έκκληση Στόλτενμπεργκ σε Ελλάδα-Τουρκία: Ρίξτε τους τόνους

Την ανάγκη αποφυγής της όξυνσης μέσω δημόσιων δηλώσεων και προσφυγής σε επαφές που θα μειώσουν τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ δεν απάντησε ευθέως σε ερώτηση της «Κ» για το αν έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός απεμπλοκής που συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές για την αποτροπή ενός στρατιωτικού ατυχήματος σε καιρούς εντάσεων. Με την απάντησή του, ωστόσο, επιχείρησε να ενθαρρύνει την Αθήνα και την Άγκυρα να τον χρησιμοποιήσουν.

Ο μηχανισμός απεμπλοκής δεν θα επιλύσει τα υποκείμενα ζητήματα, παραδέχθηκε, αλλά μπορεί «να συμβάλλει στην εκτόνωση των εντάσεων και να ανοίξει το δρόμο για τις διερευνητικές συνομιλίες». «Αναζητούμε τρόπους να ενισχυθεί και να επεκταθεί ο μηχανισμός αυτός», σημείωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι αυτό ήταν ένα από το θέματα που συζήτησε κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του στην Αθήνα και την Άγκυρα. Ο μηχανισμός, υπενθύμισε, «έχει αναπτυχθεί και λειτουργεί σε τεχνικό-στρατιωτικό επίπεδο – και αυτό είναι σημαντικό: πρέπει να έχουμε τα εργαλεία για να αποτρέψουμε περιστατικά και ατυχήματα».

Αυτήν τη «βαριά ευθύνη» για την αποτροπή ατυχημάτων και πιθανής απώλειας ζωών, τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ, «δεν μπορεί να την επωμίζονται αποκλειστικά οι πλοίαρχοι, τα πληρώματα και οι πιλότοι που επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο». Για το λόγο αυτό «επαφίεται σε εμάς να λάβουμε τις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις ώστε να αποτρέψουμε» μία τέτοια εξέλιξη. Ο γ.γ. της Συμμαχίας ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία «συναντιούνται σε καθημερινό επίπεδο εδώ στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ» και επαίνεσε τις δύο πλευρές για τη δέσμευσή τους στο μηχανισμό, που «διασφαλίζει την υπεύθυνη συμπεριφορά στον αέρα και στη θάλασσα».