Η στρατηγική Μαξίμου έναντι του κ. Τσίπρα

Η στρατηγική Μαξίμου έναντι του κ. Τσίπρα

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ασχολούμαστε με τα προβλήματα, όχι με τα παιχνίδια του κ. Τσίπρα». Με αυτή τη φράση σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές τη συνεχή προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως εκφράστηκε από την «ξαφνική» πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα, να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο, από το οποίο διολισθαίνει διαρκώς, αδυνατώντας να τραβήξει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, ακόμα και όταν η κυβέρνηση υποπίπτει σε σφάλματα. Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται μεν την πολιτική σκοπιμότητα της κίνησης Τσίπρα και την αγωνία του για το πολιτικό του μέλλον, αλλά προφανώς και δεν πρόκειται να μπουν σε μια διελκυστίνδα ακραίας αντιπαράθεσης, όπως είναι βέβαιο ότι θα επιθυμούσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να ανακτήσει πολιτικές δυνάμεις.

Ενδεικτικό της νοοτροπίας στο Μαξίμου είναι πως εξαρχής είδαν τη συζήτηση που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή ως μια ευκαιρία προβολής του κυβερνητικού έργου, εξ ου και δόθηκε εντολή να μιλήσουν όλοι οι υπουργοί των παραγωγικών υπουργείων, κάνοντας ο καθένας ουσιαστικά έναν απολογισμό του έργου του. Το ίδιο θα πράξει για την κυβέρνηση συνολικά και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σκοπεύει να παρουσιάσει κατά την ομιλία του όχι μόνο τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, αλλά και το σχέδιό του για την οικονομία, αποφεύγοντας «ανούσιες αντιπαραθέσεις» που επιδιώκει διαρκώς ο κ. Τσίπρας. Στο διά ταύτα, άλλωστε, το θέμα δηλαδή των πλειστηριασμών, κυβερνητικές πηγές θυμίζουν πως ήταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που δήλωνε ότι οι πλειστηριασμοί είναι καλοί για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους, ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν εκείνη που τον Δεκέμβριο του 2017 έφερε τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμπόδιζαν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Στην κυβέρνηση όμως έχουν εξήγηση για αυτό το «αυτογκόλ», όπως το χαρακτηρίζουν, του κ. Τσίπρα. Οπως λένε αρμόδιες πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να υπηρετήσει το μοντέλο της προγραμματικής αντιπολίτευσης, πέφτοντας διαρκώς σε αντιφάσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πανδημία, που «από τη μια ο κ. Τσίπρας ζητάει πρόσθετα μέτρα, κι όταν λαμβάνονται τα καταγγέλλει».

Η ειλημμένη απόφαση να μην υπάρχει οξεία αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα δεν είναι μόνο πολιτική, αλλά και… αριθμητική. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων που φτάνουν στο Μαξίμου δείχνουν πως, πλην της σκληρής εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έχει φύγει από τα ραντάρ των πολιτών. Ακόμα και κόσμος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές παρακολουθεί στενά πλέον τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος της πολιτικής μας», αναφέρει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος που έχει γνώση των δημοσκοπήσεων.
Ενδεικτική του τέλματος στο οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η περίπτωση της Χρυσής Αυγής. Η καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει ένα πολιτικό «μαξιλάρι» πάνω στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνδεθεί εκ νέου με κοινωνικά στρώματα. Αντί για αυτό, η κυβέρνηση κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις, καθώς η κοινή γνώμη πιστώνει στη Ν.Δ. πως η καταδίκη του νεοναζιστικού μορφώματος ξεκίνησε και τελείωσε επί κυβερνήσεών της. «Σε μια στιγμή που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που οι πολίτες αντιμετωπίζουν, εκτός από τις υγειονομικές, τις βαριές οικονομικές συνέπειες και η Τουρκία προκαλεί, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν το άγχος να κερδίσουν λίγα λεπτά προβολής με αντιπολιτευτικά πυροτεχνήματα», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη. 

Την ίδια ώρα, με ανοιχτά τα ελληνοτουρκικά και την πανδημία σε έξαρση, υπάρχουν δεύτερες σκέψεις όσον αφορά τον ανασχηματισμό. Οπως έχει ξαναγράψει η «Κ», ο πρωθυπουργός θα είχε κάνει ήδη αλλαγές, όμως η ίδια η επικαιρότητα δεν το επιτρέπει. Ο ανασχηματισμός, εξάλλου, πρέπει να στείλει τα σωστά μηνύματα επανεκκίνησης και όχι να χαθεί μέσα στον κυκεώνα των προβλημάτων. Αν υπήρχε άλλωστε πρόθεση να γίνει σαρωτικός ανασχηματισμός, όπως προκύπτει από όλες τις πληροφορίες, η αντικατάσταση υπουργών που χειρίζονται καυτά θέματα της επικαιρότητας θα έστελνε λανθασμένο μήνυμα. Τέλος, όσον αφορά τα συνεχή ανοίγματα της κυβέρνησης στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, τα οποία έχουν προκαλέσει συζητήσεις εντός και εκτός κυβέρνησης, προσώρας θα λάβουν τέλος. Σύμφωνα με πηγές, δεν πρόκειται να δούμε νέες «μεταγραφές», καθώς κανείς δεν επιθυμεί να διαταραχθούν οι ισορροπίες με το παραδοσιακό κεντροδεξιό κοινό. Δεν είναι τυχαίο πως ο πρωθυπουργός, που αντιλαμβάνεται τα μηνύματα της βάσης, πριν από την τελευταία επίσκεψή του στον Εβρο έκανε τηλεδιάσκεψη με τους τοπικούς βουλευτές, αποδεικνύοντας εμπράκτως πως υπολογίζει την άποψή τους και θέλει να τους έχει μέσα στο παιχνίδι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή