Άμεση επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν μετά τον σεισμό

Άμεση επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν μετά τον σεισμό

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τηλεφώνησε λίγη ώρα μετά τον σεισμό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να εκφράσει τα συλλυπητήρια για την απώλεια ζωών από τον σεισμό, που έχει επηρεάσει ιδιαίτερα την πόλη της Σμύρνης.

«Οποιες και αν είναι οι διαφορές μας, τέτοιες στιγμές οι λαοί μας πρέπει να στέκονται μαζί», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, επιδεικνύοντας ταχύτατα διπλωματικά αντανακλαστικά, προτού επικοινωνήσουν με τον Τούρκο πρόεδρο άλλοι ηγέτες. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσει στον κ. Ερντογάν λίγο μετά τον σεισμό. Ο κ. Ερντογάν απάντησε στον κ. Μητσοτάκη εντός πενταλέπτου και η συνομιλία τους πραγματοποιήθηκε σε καλό, ανθρώπινο κλίμα. 

Λίγο αργότερα, με ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον Ελληνα πρωθυπουργό, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του τουρκικού λαού για τα δύο νεκρά παιδιά στη Σάμο και ανέφερε ότι η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα για να επουλώσει τις πληγές της. «Το γεγονός ότι δύο γειτονικές χώρες επιδεικνύουν αλληλεγγύη σε δύσκολες περιστάσεις έχει μεγαλύτερη σημασία από πολλά πράγματα», κατέληγε η ανάρτηση του κ. Ερντογάν. Για την προετοιμασία της επαφής, είχαν επικοινωνήσει η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν. 

Σε ετοιμότητα

Ταυτόχρονα, την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αποστείλει άμεσα δυνάμεις της ΕΜΑΚ στην Τουρκία προκειμένου να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών που παγιδεύτηκαν μετά τον σεισμό, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προς τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο κ. Δένδιας ήταν από τους πρώτους υπουργούς Εξωτερικών που επικοινώνησαν με τον κ. Τσαβούσογλου χθες, λίγη ώρα μετά τον σεισμό. Από την πλευρά της Τουρκίας ευχαρίστησαν για τη διαθεσιμότητα εκ μέρους της Ελλάδας να βοηθήσει, αλλά δεν υπάρχει απάντηση ως προς την προσφορά της ΕΜΑΚ. 

Ως προς την κατάσταση στη Σάμο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος διέταξε χθες τα πρώτα λεπτά αμέσως μετά την εκδήλωση του σεισμού, τοπική επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) και έθεσε στη διάθεση της Περιφέρειας στρατιωτικά μηχανήματα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη του έργου της Πολιτικής Προστασίας. 

Ηδη από χθες το μεσημέρι η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) εξέδωσε και NAVTEX για το ενδεχόμενο τσουνάμι στο Αιγαίο, μετά τον σεισμό. Επιπλέον, τέθηκαν σε ετοιμότητα ένα αρματαγωγό στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, ένα αεροσκάφος τύπου C-130 στο αεροδρόμιο Ελευσίνας και δύο ελικόπτερα Σινούκ στο αεροδρόμιο Μεγάρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή