Δραματικές στιγμές στη Σμύρνη

Δραματικές στιγμές στη Σμύρνη

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μνήμες από τον σεισμό του 1999 ξύπνησαν στην Τουρκία από τα 6,7 Ρίχτερ που συγκλόνισαν τη δυτική πλευρά της χώρας. Οι μεγαλύτερες ζημιές προκλήθηκαν στα περίχωρα της Σμύρνης όπου, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, συνεχίζονταν οι προσπάθειες απεγκλωβισμού κάτω από τα συντρίμμια δώδεκα κτιρίων. Εξι από αυτά κατέρρευσαν, ενώ στα υπόλοιπα έχουν προκληθεί τεράστιες ζημιές. Ομως, ο δήμαρχος Σμύρνης Τουντς Σόγερ ανέφερε πως έχουν καταρρεύσει 20 κτίρια και οι κάτοικοι μας εξέφραζαν την ανησυχία τους πως ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να μεγαλώσει, καθώς ισοπεδώθηκαν ολόκληρες πολυκατοικίες. Ο τελευταίος απολογισμός των τουρκικών αρχών ανέφερε πως 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 400 τραυματίστηκαν. Σωστικά συνεργεία σπεύδουν από την Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

Στη Σμύρνη, όπου φθάσαμε το απόγευμα της Παρασκευής, επικρατεί αναστάτωση και πανικός στους δρόμους. Στις κεντρικές λεωφόρους οι άνθρωποι κάθονται στα πεζοδρόμια και φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ενώ το μποτιλιάρισμα στους δρόμους είναι μεγάλο. Μας εξηγούν πως ο σεισμός ήταν αισθητός για περίπου 25 δευτερόλεπτα. Ο νομάρχης της πόλης, Γιαβούζ Σελίμ Κιοσγκέρ, κάνει διαδοχικές εκκλήσεις προς τους κατοίκους να μην χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους για να μπορέσουν να φθάσουν τα σωστικά συνεργεία στην περιοχή των κτιρίων που κατέρρευσαν. Αεροσκάφη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων πετούν πάνω από την πόλη της Σμύρνης για να εντοπίσουν τα σημεία όπου έχουν προκληθεί ζημιές. Υπάρχουν αναφορές για διακοπή ηλεκτροδότησης σε 115 διαφορετικά σημεία της Σμύρνης, στο Αϊδίνιο. Γίνονται αναφορές για μεγάλες ζημιές στον Βουτζά. Απέναντι από τη Σάμο, στο Σεφεριχισάρ, οι κάτοικοι αναφέρουν πως έχουν προκληθεί ζημιές σε κτίρια και υποδομές, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες για φαινόμενο τσουνάμι, το οποίο όμως δεν είχε σοβαρές επιπτώσεις.

Επικοινωνήσαμε με τον μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίο και μας ανέφερε πως η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Βουκόλου δεν έχει πάθει κάποια ζημιά και δεν έχει ενημερωθεί για κάποιο πρόβλημα Ελλήνων στην περιοχή. Ο ίδιος μας τόνισε πως ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και πως ανησύχησε ιδιαίτερα.

Λίγα λεπτά μετά την άφιξή μας στην πόλη, άλλος ένας μεγάλος μετασεισμός 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε σε περιοχή κοντά στο Κουσάντασι κι έγινε αισθητός στην πόλη. Ολοι όσοι βρεθήκαμε στον δρόμο σπεύσαμε να προστατευθούμε οπουδήποτε μπορούσαμε, προσωπικά πήγα δίπλα σε ένα αυτοκίνητο. Σχεδόν όλοι, όμως, εξέφραζαν θετικά σχόλια για το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο μεταδόθηκε άμεσα από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας. Η «διπλωματία του σεισμού» φαίνεται πως έφερε μεγαλύτερα αποτελέσματα από τις πρόσφατες προσπάθειες που κατέβαλαν οι διπλωμάτες των δύο χωρών. Τουλάχιστον αυτή την εντύπωση μας προκάλεσαν τα θετικά σχόλια του κόσμου.

O Ιλκε Τσίντε, φοιτητής Ιατρικής που βρισκόταν στην περιοχή Φκιουζέλμπαχτσε της Σμύρνης στη διάρκεια του σεισμού, δήλωσε ότι έτρεξε μακριά από τη θάλασσα αφότου αυτή φούσκωσε μετά τη δόνηση. Η Ιντίλ Γκουνγκόρ, η οποία έχει ξενοδοχείο στην περιοχή Σεφεριχισάρ στη Σμύρνη, είπε στον σταθμό NTV ότι οι άνθρωποι καθάριζαν ερείπια μόλις υποχώρησαν τα νερά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή