Πυρά σε Αγκυρα από Μακρόν και Πομπέο

Πυρά σε Αγκυρα από Μακρόν και Πομπέο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ευθεία αποδοκιμασία των τουρκικών «μονομερών» ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην απαντητική επιστολή του προς τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια. Η επιστολή (με ημερομηνία 29 Οκτωβρίου) αποτελεί απάντηση του κ. Πομπέο προς εκείνη του κ. Δένδια, σχετικά με την ανανέωση των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Πομπέο υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ «αποδοκιμάζουν» τις συνεχιζόμενες τουρκικές έρευνες σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα έχει δυνητική δικαιοδοσία. Ενώ προσθέτει ότι αυτές οι μονομερείς ενέργειες το μόνο που πετυχαίνουν είναι την αύξηση της έντασης στην περιοχή και τονίζει ότι οι απειλές, οι προσπάθειες εκφοβισμού και εξαναγκασμού, καθώς και οι στρατιωτικές δραστηριότητες, δεν θα επιλύσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην επιστολή τονίζεται η ανάγκη «άμεσης έναρξης» των διερευνητικών επαφών, κάτι που –όπως επισημαίνεται– περιπλέχθηκε λόγω της απόφασης της Αγκυρας να αρχίσει ξανά τις έρευνες. Στην επιστολή του κ. Πομπέο χρησιμοποιείται γλώσσα που έχει συμπεριληφθεί και σε προηγούμενες ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως η αναφορά σε προσχεδιασμένες προκλήσεις και επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί ατύχημα ή «άλλο περιστατικό στη θάλασσα» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση ανάμεσα σε δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Οι διπλωματικές πηγές αναφέρονταν, επίσης, στην ταχύτητα με την οποία απάντησε ο κ. Πομπέο στην επιστολή του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών.

Βέβαια, η Τουρκία εξακολουθεί κανονικά την αποφασισμένη τακτική της στην Ανατολική Μεσόγειο, ανανεώνοντας μάλιστα τις έρευνες στα νότια του Καστελλόριζου μέχρι τις 14 Νοεμβρίου (NAVTEX 1364/20). Η ρητορική και οι πράξεις της Τουρκίας έχουν, όπως είναι γνωστό, θορυβήσει μερίδα της ευρωπαϊκής ηγεσίας, κάτι που έγινε και χθες ορατό κατά τη συνέντευξη του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν στο δίκτυο Αλ Τζαζίρα. «Η Τουρκία έχει αυτοκρατορικές τάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τούτο υπονομεύει τη σταθερότητα της περιοχής», είπε ο κ. Μακρόν, ο οποίος αναφέρθηκε και στη στάση της Αγκυρας έναντι της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν ιδιαίτερα επιθετική απέναντι στην Κύπρο και στην Ελλάδα, δύο ευρωπαϊκές χώρες. Στηρίζουμε την κυριαρχία της Ευρώπης. Υπενθυμίζω τα γεγονότα για να σας εξηγήσω, ωστόσο, ότι ποτέ δεν εκφράστηκα με προκλητικό τρόπο ενάντια στην Τουρκία και στην ηγεσία της. Πιστεύω πάντως πως οφείλουμε να μην αποδεχτούμε τετελεσμένα γεγονότα, όπως προσπαθεί να τα επιβάλει ο Τούρκος πρόεδρος μέσω της στρατηγικής του», είπε ο κ. Μακρόν.

«Να μας σεβαστεί»

Και συμπλήρωσε ότι επιθυμία του είναι «να μας σεβαστεί η Τουρκία, ο Τούρκος πρόεδρος να σεβαστεί τη Γαλλία, την Ε.Ε., τις αξίες της, να μην ψεύδεται, να μην προσβάλλει. Θα ήταν κάτι το εξαιρετικό και πιστεύω πως είναι το ελάχιστο. Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να σταθεί στο ύψος της ιστορίας της χώρας του και να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες κατά της Ευρώπης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή