ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχέδια επέκτασης της τριμερούς με Ισραήλ και Κύπρο

Σχέδια επέκτασης της τριμερούς με Ισραήλ και Κύπρο

Στη συμφωνία επέκτασης της τριμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας κατέληξαν χθες στη Λευκωσία οι αρμόδιοι υπουργοί Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελλάδας και Ισραήλ. Οι υπουργοί Αμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Μπένι Γκαντζ συμφώνησαν ότι το σχήμα «3+1» μπορεί να επεκταθεί αρχικά με τη συμμετοχή των ΗΠΑ. 

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν ήδη σε πτυχές της τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και μια πιθανή επέκταση στον τομέα της άμυνας σηματοδοτεί τη βούληση της Ουάσιγκτον να διατηρήσει τη στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο με διάφορους τρόπους. Βέβαια, το βασικό σχήμα παραμένουν η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κυπριακή Δημοκρατία, δίχως να αποκλείεται να δημιουργηθούν και άλλα σχήματα «3+1» με χώρες της ευρύτερης περιφέρειας.

Στην κοινή διακήρυξη των τριών υπουργών τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «πυλώνες» της σχέσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ είναι «οι κοινές αξίες μας, ο σεβασμός για το διεθνές δίκαιο και η δέσμευση για μια σταθερή και ασφαλή Ανατολική Μεσόγειο». Οι τρεις καταδικάζουν «κάθε ενέργεια που δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και αναλαμβάνεται από χώρες ή μη κρατικούς δρώντες». Η συνεργασία με τις ΗΠΑ σε ένα σχήμα «3+1» περιγράφεται ως σκέλος της προσπάθειας «εντατικοποίησης των μηχανισμών αμυντικής συνεργασίας». Οι κ. Παναγιωτόπουλος, Πετρίδης και Γκαντζ συμφώνησαν ακόμη να αναπτύξουν τη συνεργασία τους σε τομείς όπως «η αμυντική βιομηχανία, η έρευνα και τεχνολογία και η κυβερνοάμυνα». Μάλιστα, συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος αλληλοβοήθειας λόγω της πανδημίας.

Μετά την τριμερή, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι η τριμερής καταδικάζει «τις παράνομες, προκλητικές και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και σοβαρή υπονόμευση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι ενημέρωσε «για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ενέργειες που υπονομεύουν τις προσπάθειες του γ.γ. του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επανένωση της Κύπρου με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης».

Ο κ. Γκαντζ από την πλευρά του επισήμανε ότι το Ισραήλ «είναι πιο δεσμευμένο από ποτέ στην υποστήριξη των εθνών που προτιμούν την ειρήνη από τη σύγκρουση και την ανταλλαγή από την επιθετικότητα. Δυστυχώς, δεν έχουν επιλέξει όλα τα κράτη αυτό το μονοπάτι και τα έθνη που αγαπούν την ειρήνη πρέπει να παραμείνουν ενωμένα και να ετοιμαστούν να αντιμετωπίσουν μαζί απειλές που εγείρονται από ριζοσπαστικά καθεστώτα και τρομοκρατικούς οργανισμούς που επιλέγουν την επιθετικότητα και τη βία».

Σημειώνεται, τέλος, ότι στο Αιγαίο η Αγκυρα εξακολουθεί την τακτική έκδοσης NAVTEX με τις οποίες είτε δηλώνεται ότι τα νησιά είναι αποστρατιωτικοποιημένα είτε, όπως χθες, ζητείται να ακυρωθούν ελληνικές ασκήσεις διότι «επικαλύπτουν» περιοχές που είχαν δεσμευθεί για τουρκικές (1411/20 και 1412/20 του Σταθμού Σμύρνης).