ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κλείνουν και τα δημοτικά σχολεία

Κλείνουν και τα δημοτικά σχολεία

Ειλημμένη είναι η απόφαση για κλείσιμο και των δημοτικών σχολείων, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ».

Στις σχετικές ανακοινώσεις πρόκειται να προβεί τελικώς αύριο, Σάββατο, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Αρχικά είχε διαρρεύσει ότι η κ. Κεραμέως θα συμμετείχε στην τακτική ενημέρωση για την πορεία της Πανδημίας, σήμερα το απόγευμα. 

Ωστόσο, η τηλεδιάσκεψη με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη της ενημέρωσης, μεταθέτοντας τελικά τις ανακοινώσεις για το Σάββατο. 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, ο δείκτης μεταδοτικότητας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση παραμένει χαμηλός, ωστόσο το μέτρο κρίνεται απαραίτητο για να μειωθούν οι μετακινήσεις των γονέων κατά τη διάρκειατ της ημέρας, αλλά και η κίνηση σε μικρά καταστήματα (περίπτερα, καφέ κ.α.) γύρω από τα σχολεία. 

Προς την κατεύθυνση του κλεισίματος είχε δείξει, άλλωστε, νωρίτερα σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.Όπως ανέφερε, δεν υπάρχει ανησυχία για υπερμετάδοση στους χώρους του σχολείου, ωστόσο στάθηκε στην ανάγκη μείωσης της κινητικότητας.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε να παλέψουμε με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά κάθε κοινωνικής ομάδας, όσο κυρίως με τη γρήγορη μείωση της κινητικότητας, ώστε να μην παρατείνονται τα μέτρα. Εάν χρειαστεί να κλείσουμε και τα δημοτικά σχολεία θα το κάνουμε και αυτό. Όχι με επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Όχι ότι κινδυνεύουν τα παιδιά μας του δημοτικού» σημείωσε.

Όπως διευκρίνισε -μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1- «δεν μας ανησυχεί η μετάδοση μέσα στο σχολείο. Μας ανησυχεί η κινητικότητα, γιατί είναι περίπου 650.000 παιδιά που πηγαίνουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Τα πηγαίνουν οι γονείς, οι παππούδες, οι γιαγιάδες τους και αυτό συμβάλλει πολύ στην αύξηση της κινητικότητας όπως έχουμε δει και από τον αριθμό των sms».

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι αν εφαρμοστούν τα υπάρχοντα μέτρα δεν θα χρειαστούν νέα, ούτε και παράταση του lockdown. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι για να αρθεί το lockdown τα κρούσματα θα πρέπει να υποχωρήσουν περίπου στα επίπεδα που βρίσκονταν τον Σεπτέμβριο.