Προσλήψεις ΑΣΕΠ με βασικό κριτήριο τις γραπτές εξετάσεις

Προσλήψεις ΑΣΕΠ με βασικό κριτήριο τις γραπτές εξετάσεις

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρεία συναίνεση των κομμάτων όσον αφορά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο Ανώτατο Συμβούλιο Πρόσληψης Προσωπικού (ΑΣΕΠ), εκτιμά ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος. Μέσα από τις σχετικές επαφές που είχε με εκπροσώπους των κομμάτων το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο κ. Θεοδωρικάκος, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αναμόρφωση του ΑΣΕΠ, φάνηκε ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο αξιοκρατικό σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο. Ωστόσο, δεν μπορεί να προεξοφληθεί η στάση που θα κρατήσει κάθε κόμμα και κατά συνέπεια και κάθε βουλευτής την ημέρα της ψήφισης του νέου νομοθετικού πλαισίου. 

Ο υπουργός Εσωτερικών δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συναίνεση επί του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διάρκεια στον χρόνο της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης. Οπως επισημαίνει, πρόκειται για μια νομοθεσία που θα ήταν καλό να μην αλλάξει σε τρία χρόνια, στο πλαίσιο των κομματικών συγκρούσεων ως λάφυρο του παιχνιδιού εξουσίας. «Ο τρόπος με τον οποίο ένα σοβαρό κράτος προσλαμβάνει τους υπαλλήλους του δεν μπορεί να αλλάζει συχνά, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να χαραχθεί μια συνεκτική στρατηγική για τον δημόσιο τομέα», τονίζει στην «Κ». Θετικά για τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση εκφράστηκε ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος μετά σχετική ενημερωτική συνάντηση που είχε με τον υπουργό πριν από δύο εβδομάδες. «Εχει γίνει πολύ σοβαρή δουλειά για μετεξέλιξη του συστήματος από αντικειμενικό και σε αξιοκρατικό», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Επιπλέον, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του θεσμού του ΑΣΕΠ στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο εδώ και μήνες συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Διονύσιος Λασκαράτος καθώς και πολλά μέλη. Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν ότι οι εκπρόσωποι  όλων των κομμάτων –πλην του ΚΚΕ που με επιστολή του διευκρίνισε ότι θα τοποθετηθεί μετά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου– στην αντίστοιχη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε από τον υπουργό «δεν εξέφρασαν κομβικές αντιρρήσεις».

Οι ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου προβλέπουν την επιτυχία σε γραπτές εξετάσεις οι οποίες θα διοργανώνονται ως το πλέον σημαντικό κριτήριο για την πρόσληψη στο Δημόσιο σε σχέση με τη συλλογή πτυχίων που προσμετρούνταν έως τώρα και την εμπειρία που συνήθως μεταφράζεται με τη θητεία κάποιου ως συμβασιούχου σε μια δημόσια υπηρεσία. Οσον αφορά την εμπειρία ειδικά, ο κ. Θεοδωρικάκος τονίζει: «Ας μην κοροϊδευόμαστε, αν ένας ανιψιός μου μού ζητούσε συστατική επιστολή ότι είχε δουλέψει στην εταιρεία μου για να μπορέσει να πιάσει δουλειά, δεν θα ήταν πολύ δύσκολο να αρνηθώ; Μας ενδιαφέρει η πραγματική ικανότητα και γνώση ενός αντικειμένου και οι γραπτές εξετάσεις είναι ο καλύτερος τρόπος να αποδειχθούν αυτά». 

Προσλήψεις ΑΣΕΠ με βασικό κριτήριο τις γραπτές εξετάσεις-1

Εύλογα προκύπτει η ερώτηση αν ο συγκεκριμένος χρόνος δημοσιοποίησης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι ενδεδειγμένος δεδομένου ότι βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, και η χώρα μετρά καθημερινά περισσότερα κρούσματα και νεκρούς. Οι συνθήκες αυτές, όπως τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών, καταδεικνύουν ακριβώς την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός ικανού, σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους που θα μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς τόσο στις καθημερινές πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας όσο και σε συνθήκες κρίσης. Επιπλέον, οι σοβαρές μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει ο κ. Θεοδωρικάκος, σχεδιάζονται προσεκτικά και αποφασίζονται έγκαιρα. «Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί τώρα, ωστόσο ο πρώτος διαγωνισμός με βάση τις νέες ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2022», καταλήγει. Σε κάθε περίπτωση, απαντώντας σε όσους μιλούν για άμεση ανάγκη προσλήψεων σε προσωπικό υγείας, ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθαρίζει ότι όπως συνέβαινε έως τώρα οι γιατροί συνεχίζουν να εξαιρούνται των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ. «Οι προσλήψεις ιατρών γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται εκτός ΑΣΕΠ». 

«Μαχητές στο Δημόσιο»

Την ανάγκη εισαγωγής νέου αίματος στο Δημόσιο επισημαίνει ο υπουργός Εσωτερικών, κάτι που, όπως τονίζει, είναι δυνατόν να επιτευχθεί με τη νέα νομοθεσία που καθορίζει όρους αξιοκρατίας και ανταγωνισμού και για τις προσλήψεις στο Δημόσιο. «Χρειαζόμαστε μαχητές στη δημόσια διοίκηση», εξηγεί, συνδυάζοντας τη νέα νομοθεσία με την προσπάθεια επαναπατρισμού νέων που έφυγαν στον εξωτερικό τα τελευταία χρόνια. «Δεν είναι μόνο ότι δεν έβρισκαν δουλειά, είναι ότι αισθάνονταν πως παραμένοντας ως εργαζόμενοι στην Ελλάδα δεν θα είχαν τις ίδιες ευκαιρίες, δεν θα μπορούσαν να δείξουν τι αξίζουν», λέει. Ο υπουργός Εσωτερικών εκτιμά ότι μέσω των αλλαγών στο ΑΣΕΠ απευθύνει πρόσκληση στους νέους που θέλουν να διακριθούν και διάλεξαν να το προσπαθήσουν μακριά από την Ελλάδα. «Τώρα σας δίνω τη δυνατότητα να μπείτε στο Δημόσιο, εφόσον το αξίζετε, δίνοντας εξετάσεις. Μέσα από μια διαδικασία ανταγωνισμού όπου ο καθένας μπορεί με ίσους όρους να δείξει τι αξίζει». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή