«Καθήκον όλων να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης»

«Καθήκον όλων να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης»

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποφάσισε να προχωρήσει στην κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο σήμερα το πρωί στις 9, θέλοντας έτσι να μεταδώσει το μήνυμα ότι το νόημα και το πνεύμα της εξέγερσης του 1973 όχι μόνο δεν πλήττεται από τις απαγορεύσεις της πανδημίας, αλλά τιμάται από την πολιτεία στον ανώτατο βαθμό. Ωστόσο, στο Προεδρικό Μέγαρο τόνιζαν ότι η Πρόεδρος θέλει να προσέλθει στο Πολυτεχνείο με την προσήκουσα διακριτικότητα, χωρίς ανακοινώσεις και πολλές κάμερες. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, για τη δημοσιογραφική κάλυψη κλήθηκε μόνον η ΕΡΤ. Η προσέλευση της Προέδρου στο Πολυτεχνείο θα προηγηθεί εκείνης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα.
Εν τω μεταξύ, το Πολυτεχνείο, ακόμα και 47 χρόνια μετά το big bang της εξέγερσης, εξακολουθεί να προκαλεί κραδασμούς και απροσδόκητες δυσκολίες διαχείρισης σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Αυτή τη φορά, οι απαγορεύσεις που επιβάλλει η πανδημία συγκρούονται με εδραιωμένα αντανακλαστικά. 

Χθες η Πρόεδρος δέχθηκε αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, καθώς και μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων (ΣΦΕΑ) που κατέφθασαν στο Προεδρικό Μέγαρο για να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας με αντικείμενο την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων που επέβαλε η Αστυνομία έπειτα από εντολή της κυβέρνησης. Οι θεωρίες περί αντηχήσεων άλλων εποχών με αφορμή την απόφαση αυτή δίνουν και παίρνουν δίπλα σε κάθε λογής αλληλοκατηγορίες.

Η κ. Σακελλαροπούλου ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις ειρήνευση και συναίνεση: «Για την κρίση της νομιμότητας της απόφασης αυτής αρμόδιες είναι οι δικαστικές αρχές, ενώπιον των οποίων το ζήτημα εκκρεμεί», είπε. «Στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η χώρα, προέχει το εθνικό συμφέρον, η αλληλεγγύη και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Καλώ τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης. Είναι καθήκον όλων και ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή