ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ο σχεδιασμός για την άρση του lockdown

Ο σχεδιασμός για την άρση του lockdown

Στα σχέδια που καταρτίζονται σχετικά με την άρση lockdown αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας πως οι πρώτες φάσεις θα περιλαμβάνουν το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου, όπου δεν καταγράφεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Ακολούθως, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα ανοίξουν καφετέριες και εστιατόρια. Όπως είπε, ωστόσο, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τα καταστήματα που συνδέονται μόνο με τη νυχτερινή διασκέδαση, είναι πιο δύσκολο να εκτιμήσει κανείς ότι θα ανοίξουν. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα για την άρση του lockdown, τονίζοντας πως θα αξιολογηθεί η κατάσταση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις αμέσως επόμενες ημέρες και σημείωσε ότι έπειτα από το Σαββατοκύριακο αναμένεται κάθετη πτώση στον αριθμό των νέων μολύνσεων. Ακολούθως, θα αξιολογηθεί η κατάσταση, προκειμένου –σταδιακά, αν χρειαστεί- να αναπτυχθεί το σχέδιο άρσης των περιορισμών, δεδομένου ότι τα μέτρα έχουν ισχύ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Όπως είπε, τα σχολεία και το λιανεμπόριο θα είναι στα πρώτα κύματα των δραστηριοτήτων που θα ανοίξουν, καθώς δεν φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένη υπερμετάδοση. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, να ανοίξουν -εφόσον όλα πάνε- καλά τα εστιατόρια και τα καφέ –όπου υπάρχουν καθήμενοι- πριν τα Χριστούγεννα, με κανόνες και ωράριο. Σημείωσε δε ότι «αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να είμαστε σε φάση οριζόντιου ανοίγματος».

Αναφορικά με το εμβόλιο, ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2021 θα μπορεί να έχει εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού.

Νωρίτερα, ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι περί τα μέσα Δεκεμβρίου τα νέα κρούσματα κορωνοϊού θα έχουν μειωθεί περίπου στα 500 ανά ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη επιβεβαιώθηκαν 2.422 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Το προηγούμενο 24ωρο κατεγράφησαν 63 θάνατοι, αριθμός που είναι ο δεύτερος υψηλότερος που έχει σημειωθεί, ενώ σε 443 ανέρχονται πλέον οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σημειώνοντας νέο αρνητικό ρεκόρ.