Δεύτερο «όχι» ΣτΕ στο αίτημα του Γ. Βαρουφάκη

Δεύτερο «όχι» ΣτΕ στο αίτημα του Γ. Βαρουφάκη

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό δικαστικό προηγούμενο για την απαγόρευση συγκεντρώσεων και κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποτελεί η απόφαση που εξέδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (Τμήμα Αναστολών), με αφορμή το αίτημα του επικεφαλής του κόμματος ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη και άλλων πολιτών, που είχαν προσφύγει δικαστικά κατά της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, με πρόεδρο την Ειρήνη-Μαίρη Σαρπ, πρόεδρο του ΣτΕ, και εισηγητή τον Ευθύμιο Αντωνόπουλο, κρίνει συνταγματική και νόμιμη την απαγόρευση, καθώς το ανώτατο δικαστήριο στάθμισε όλα τα δεδομένα και κατέληξε στο ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι απαγορεύσεις των δημόσιων συγκεντρώσεων, όσο κι αν είναι περιοριστικές των δικαιωμάτων των πολιτών, εντούτοις επιβάλλονται για λόγους που δικαιολογούνται για την προστασία της δημόσιας υγείας και το δημόσιο συμφέρον.

Το ανώτατο δικαστήριο εξέτασε επί της ουσίας τα θέματα που προέκυψαν σχετικά με τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα των απαγορεύσεων που τέθηκαν από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου και προσμέτρησε όλα τα δεδομένα που έχουν οδηγήσει την πολιτεία στη λήψη σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μεταξύ άλλων, στη σημαντική απόφαση της Ολομέλειας, που επιλύει ένα σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται με τα δικαιώματα των πολιτών και την προστασία της δημόσιας υγείας, προσμετρήθηκαν, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό των ανωτάτων δικαστών, ότι:

– Με ομόφωνη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας προκρίθηκε η εφαρμογή ολικού απαγορευτικού σε όλη τη χώρα προς ανάσχεση του δευτέρου κύματος της πανδημίας και βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

– Από επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι «η ένταση πίεσης του εθνικού συστήματος υγείας βαίνει συνεχώς αυξανόμενη».

– Στο πλαίσιο της παρούσας εξαιρετικής συγκυρίας έχουν ήδη ληφθεί έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της COVID-19 στο σύνολο της επικράτειας και έχει τεθεί «περιορισμός των συναθροίσεων και της κυκλοφορίας των πολιτών εν όλω με περιοριστικώς καθοριζόμενες εξαιρέσεις, καθώς και η απαγόρευση της μετακίνησης με οποιοδήποτε μέσο εκτός περιφερειακής ενότητας».

– Εχει ήδη ανασταλεί η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων κάθε βαθμού.

Και, τέλος, το μέτρο αυτό για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων «έχει όλως προσωρινό χαρακτήρα και, ενόψει των συγκεκριμένων δεδομένων, εύλογη διάρκεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή