Κλίμα συναντίληψης με τα κόμματα

Κλίμα συναντίληψης με τα κόμματα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα γενικής συμφωνίας σχετικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διεξήχθησαν χθες οι ενημερωτικές συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τους εκπροσώπους των κομμάτων. Επισήμως, οι συναντήσεις είχαν ως σκοπό την ενημέρωση των κομμάτων για τις λεπτομέρειες της πρόσφατης συμφωνίας της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). «Η συμφωνία αυτή αποτελεί επιστέγασμα διαπραγματεύσεων πολλών μηνών. Τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και εμού», δήλωσε ο κ. Δένδιας, ο οποίος επισήμανε ότι το περιεχόμενό της «εδράζεται στο διεθνές δίκαιο. Δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε».

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, σημειώνοντας ότι «αυτή υπάρχει για πρώτη φορά σε διμερή συμφωνία την οποία υπογράφει η χώρα μας μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αποτελεί η συμφωνία αυτή μεγάλη διπλωματική επιτυχία, η οποία ενισχύει την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε χθες λόγο για «άμεση ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, και πιθανοί ελιγμοί της, ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου με μια αποφασιστική στάση της Ελλάδας, που θα θέσει ξανά το ζήτημα ουσιαστικών κυρώσεων». 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στη συμφωνία με τα ΗΑΕ, λέγοντας ότι «η συνεργασία της Ελλάδας με τη λεγόμενη μικρή Σπάρτη του αραβικού κόσμου μπορεί να είναι πάρα πολύ επωφελής στο μέτρο που θα υλοποιηθεί». 
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γιώργος Μαρίνος είπε ότι «η συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τα ΗΑΕ δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού», ενώ εκ μέρους του ΜέΡΑ 25, η Σοφία Σακοράφα έκανε λόγο για «εμπεριστατωμένη ενημέρωση» από τον υπουργό Εξωτερικών. Το ζήτημα της υλοποίησης της συμφωνίας με τα ΗΑΕ έθεσε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης.

«Σοβαρές συμμαχίες»

Εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος, ο Αγγελος Συρίγος είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα «αρχίζει να αναπτύσσει σοβαρές συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή της, σε μια περιοχή στην οποία έως τώρα ήμασταν απόντες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή