Ετοιμη για διάλογο δηλώνει τώρα η Άγκυρα

Ετοιμη για διάλογο δηλώνει τώρα η Άγκυρα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Άγκυρα καλεί την Αθήνα σε διάλογο δίχως προϋποθέσεις και ζητά τον καθορισμό ημερομηνίας διερευνητικών επαφών, αφού αναφέρει πως το Όρουτς Ρείς έχει σταματήσει τις έρευνες του στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Άκσοϊ τονίζει πως «όπως είναι γνωστό, η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα δίχως προϋποθέσεις. Είχαμε συμφωνήσει με την Ελλάδα στην έναρξη των διερευνητικών επαφών. Όμως η Ελλάδα υποχώρησε με την δικαιολογία της παρουσίας του Όρουτς Ρεις στο πεδίο κι έτσι δεν καθορίστηκε η ημερομηνία των συναντήσεων. Το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας μας ανακοίνωσε ότι το Όρουτς Ρέις ολοκλήρωσε τις εργασίες του στην ανατολική Μεσόγειο στις 29 Νοεμβρίου του 2020 και πως επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας.
Η Τουρκία και σήμερα και απο εδώ και πέρα θα συνεχίσει να είναι ανοιχτή στον διάλογο δίχως προϋποθέσεις».

Η πρόσκληση της Τουρκίας σε διάλογο γίνεται λίγες ημέρες πριν τη Συνοδο της Ε.Ε. όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.

Αντίστροφη μέτρηση για τις τελικές αποφάσεις της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας

Η Άγκυρα επιχειρεί να αποφύγει το ενδεχόμενο κυρώσεων, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σχεδιάζει την ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 10 Δεκεμβρίου να προχωρήσει σε διάγγελμα, ανακοινώνοντας μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις ατομικές ελευθερίες και στην ελευθερία της έκφρασης, σε μια προσπάθεια να δείξει πως η χώρα του μπαίνει σε «ευρωπαϊκή πορεία».

Ρητή εντολή από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. μετά τη σχετική απόφαση των ηγετών των κρατών-μελών για κατάρτιση καταλόγου τομεακών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ο οποίος θα βρίσκεται στο τραπέζι προς ενεργοποίηση σε περίπτωση που η συμπεριφορά της Άγκυρας επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, αποτελεί το πλέον βασικό σενάριο που αναμένεται ενόψει της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

Μέρκελ: Επιθετικές οι κινήσεις της Άγκυρας

Την έλλειψη προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις επισήμανε τη Δευτέρα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως «δεν έχουμε κάνει την πρόοδο που θέλαμε στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας».

«Η Τουρκία έχει ακολουθήσει μια πορεία τα τελευταία χρόνια που έχει οδηγήσει σε μεγάλη κριτική βάσει της κατανόησης των αξιών και των πεποιθήσεών μας» είπε, σημειώνοντας ότι οι κινήσεις της Άγκυρας στο μέτωπο των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό «έχουν πολύ επιθετικό ή προκλητικό χαρακτήρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT