ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα

Την ελπίδα ότι δεν θα σημειωθούν νέες προκλήσεις από την Τουρκία, ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα επιτρέπει την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που μετέθεσε τις αποφάσεις για πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας τον ερχόμενο Μάρτιο. Ο πρωθυπουργός μάλιστα, επισήμανε ότι η Ελλάδα επέβαλε να εισαχθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι η επανάληψη των διερευνητικών θα είναι δυνατή μόνον εφόσον η Τουρκία απέχει από οποιαδήποτε ερευνητική δραστηριότητα. Εν ολίγοις, ότι ο διάλογος μπορεί να ξεκινήσει μόνον έπειτα από ένα εύλογο μορατόριουμ ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο. 
Ομοφωνία των «27»

Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης αντέκρουσε την κριτική περί πενιχρών αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε ότι για να επιτευχθεί οποιαδήποτε απόφαση απαιτείται ομοφωνία των «27», υπενθυμίζοντας ότι στη Σύνοδο του Οκτωβρίου η διεύρυνση των κυρώσεων σε πρόσωπα και οντότητες που εμπλέκονται σε γεωτρήσεις στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα δεν υπήρχε. «Υπάρχει τώρα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «αν η Τουρκία συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά θα ληφθούν κι άλλες αποφάσεις τον Μάρτιο».
Προειδοποίηση

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε ένα βήμα το οποίο αποτελεί σοβαρή προειδοποίηση αλλαγής συμπεριφοράς προς την Αγκυρα. «Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα, το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «έδωσε εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν το αργότερο μέχρι το επόμενο Συμβούλιο –τον Μάρτιο του 2021– γραπτή έκθεση που θα αφορά ολοκληρωμένο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της Ε.Ε.». 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι για την Ελλάδα «οι κυρώσεις αυτές καθαυτές δεν είναι αυτοσκοπός. Η απειλή όμως των κυρώσεων είναι ένας τρόπος να πιέσουμε την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά», τονίζοντας ότι η προκλητική συμπεριφορά της Αγκυρας δεν είναι προς όφελος κανενός. «Επί της ουσίας η φιλοσοφία της σχέσης Ε.Ε. – Τουρκίας όπως είχε διαμορφωθεί τον Οκτώβριο έχει διατηρηθεί», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος και ανέφερε ότι η Αγκυρα πρέπει να καταλάβει ότι «έχει κόστος για την ίδια και τον τουρκικό λαό, ο οποίος στο κάτω κάτω δεν ευθύνεται για κάτι». 

Αναφερόμενος στις συζητήσεις στις ΗΠΑ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας με αφορμή τους S-400, έκανε ένα γενικότερο σχόλιο, λέγοντας ότι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι πια σαφές ότι η Αγκυρα «δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει».