Ε.Ε. - ΤΟΥΡΚΙΑ

Τσαβούσογλου: Δεν θα υποχωρήσουμε στην Αν. Μεσόγειο

Τσαβούσογλου: Δεν θα υποχωρήσουμε στην Αν. Μεσόγειο

«Η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας πιθανών κυρώσεων ή επικρίσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στη Σύνοδος της Παρασκευής, οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν σε περιορισμένες κυρώσεις εναντίον Τούρκων αξιωματούχων αλλά ανέβαλαν για τον Μάρτιο τη συζήτηση για λήψη αυστηρότερων αποφάσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση στην τουρκική βουλή στο πλαίσιο συνομιλιών για τον ετήσιο προϋπολογισμό, ο Τσαβούσογλου ανέφερε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω στα δικαιώματά και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας κυρώσεων ή επικρίσεων από την Ε.Ε.»

Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ενόχλησή του που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρούν με τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων κατά της Άγκυρας, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν περιμένει από την Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις, αλλά να καταλάβει το συμφέρον του να παραχωρήσει πλήρη ιδιότητα μέλους στην Τουρκία».

Πηγή: Reuters