Παράταση κυρώσεων από Λονδίνο

Παράταση κυρώσεων από Λονδίνο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επέκταση των αποφάσεων για κυρώσεις σε πρόσωπα που εμπλέκονται σε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και δη την Κυπριακή Δημοκρατία και μετά τις 31 Δεκεμβρίου, ημέρα οριστικής λήξης της μεταβατικής περιόδου εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αποφάσισε το Λονδίνο, με σειρά διατυπώσεων μάλιστα που προχωρούν πέρα από εκείνες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, δημιουργείται νέος κανονισμός για τις «μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο», ο οποίος περιλαμβάνει «κυρώσεις για την αποθάρρυνση οποιασδήποτε δραστηριότητας έρευνας, παραγωγής ή εξόρυξης υδρογονανθράκων που δεν έχει εγκριθεί από τη Κυπριακή Δημοκρατία στα χωρικά ύδατά της ή που λαμβάνει χώρα στην ΑΟΖ της ή στην υφαλοκρηπίδα της». Το βρετανικό ανακοινωθέν προχωρεί παραπέρα, καθώς επεκτείνει τις κυρώσεις και σε περιοχές όπου δεν υπάρχει οριοθετημένη ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα. 

Τονίζεται ότι «σε περιπτώσεις που η AOZ ή η υφαλοκρηπίδα δεν έχει οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας με ένα κράτος που έχει αντικείμενες (σ.σ. ευρισκόμενες απέναντι) ακτές, οι κυρώσεις αφορούν και δραστηριότητες που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο ή να παρεμποδίσουν μια συμφωνία οριοθέτησης». 

Ουσιαστικά, η ερμηνεία που δίνει το Φόρεϊν Οφις διευρύνει το πεδίο εφαρμογής των κυρώσεων, με ορισμούς που σε σημαντικό βαθμό χρησιμοποιεί και η ελληνική διπλωματία για να περιγράψει τις τουρκικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες ζώνες. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί το Φόρεϊν Οφις γι’ αυτή τη λεπτομέρεια (που επηρεάζεται από το Brexit) δείχνει αφενός την επιμέλεια της βρετανικής γραφειοκρατίας, αφετέρου την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να υποστηρίξει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου μάλιστα έναντι ενός κράτους (Κυπριακή Δημοκρατία) του οποίου αποτελεί μία εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων ήδη 
από το 1960.

Υπέρ της χρήσης «δικαστηρίων» και όχι «στρατιωτικής ισχύος» για επίλυση διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο τάχθηκε χθες και ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Νταν Μπρουλέτ, σε σύντομη συζήτηση με Ελληνες δημοσιογράφους. Ο κ. Μπρουλέτ επισήμανε ότι και κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό αντιλήφθηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία του ταξιδιού στην περιοχή σε αυτή τη φάση. 

Ο κ. Μπρουλέτ συνέδεσε την επίσκεψή του στην Αθήνα και με τις συμφωνίες του Αβραάμ, επισημαίνοντας πως σε αυτήν τη φάση και με τη συγκεκριμένη γεωγραφία η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει γέφυρα σε ένα δίκτυο χωρών που συνεργάζονται σε διάφορους τομείς από τη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο μέχρι και την Ανατολική Ευρώπη. Ο κ. Μπρουλέτ τόνισε ότι οι ΗΠΑ συζητούν με τις υπόλοιπες χώρες του East Med Gas Forum (EMGF), ώστε να ενταχθούν στον οργανισμό ως παρατηρητής. 

«Και άλλες επενδύσεις»

Τελευταία χώρα που έγινε δεκτή στο EMGF ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), από όπου και έφθασε στην Αθήνα ο κ. Μπρουλέτ. Είπε, ακόμη, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω των σχετικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, «θα δείτε και άλλες αμερικανικές επενδύσεις» να κατευθύνονται στην Ελλάδα και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του φυσικού αερίου. Ενώ ανέφερε ότι η Exxon/Mobil εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τα οικόπεδα νότια και δυτικά της Κρήτης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή