Χ. Aκάρ: Η Ελλάδα δεν έρχεται σε διάλογο επειδή φοβάται

Χ. Aκάρ: Η Ελλάδα δεν έρχεται σε διάλογο επειδή φοβάται

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από την Αγκυρα, αυτή τη φορά δια στόματος του υπ. Αμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Μία μέρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπ. Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος έθεσε θέμα αμναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, ο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, επιτέθηκε εκ νέου στην Ελλάδα κατηγορώντας ότι δεν προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές επειδή φοβάται.

Αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές καθώς και στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών είπε: «Λέμε ‘ναι’ σε όλα αυτά, αλλά η ελληνική πλευρά δεν προσέρχεται. Γιατί; Επειδή διστάζουν, φοβούνται. Γιατί φοβούνται; Επειδή δεν έχουν δίκιο. Εμείς έχουμε δίκιο, γι’ αυτό είμαστε ισχυροί γι’ αυτούς. Επομένως, δεν αποφεύγουμε καμία συνάντηση. Λέμε ‘ας καθίσουμε στο τραπέζι το συντομότερο δυνατόν, να μιλήσουμε για σχέσεις καλής γειτονίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και να βρούμε πολιτικές λύσεις σε όλα τα προβλήματά μας μέσω του διαλόγου».

Ο Ακάρ εγκάλεσε την Ελλάδα πως κάνει ό,τι μπορεί κάθε μέρα για να αυξήσει τις εντάσεις και διερωτήθηκε «Γιατί; επειδή δεν βασίζονται στον εαυτό τους, αλλά σε αυτούς που έχουν από πίσω τους. Αλλά δεν θα έπρεπε να στηρίζουν τόσες πολλές ελπίδες σε αυτούς», είπε δείχνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Χ. Ακάρ περιέγραψε την Τουρκία σχεδόν αμυνόμενη λέγοντας: 

«Τα δικαιώματα της Τουρκίας, το διεθνές δίκαιο και οι διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις καλής γειτονίας, δέχονται σοβαρές επιθέσεις. Η χώρα μας δέχεται επιθέσεις και πρέπει να βρισκόμαστε σε επιφυλακή νύχτα και μέρα».

Και επανέλαβε ότι «δεν θα αφήσουμε να παραβιαστούν ποτέ τα δικαιώματα μας, ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την αποδοχή της τουρκικής παρουσίας στην ‘ΤΔΒΚ’, και εάν η ύπαρξη του τουρκικού λαού με κυρίαρχα και ίσα δικαιώματα δεν γίνει αποδεκτή, δεν θα υπάρξει καμία λύση με κανέναν τρόπο”, εκβιάζοντας ευθέως αναφορικά με τα ποσοστά σε δικαιώματα για το φυσικό αέριο και κατ’ επέκταση σε όλα τα θέματα μεταξύ Κυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

O X. Ακάρ έθεσε εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών λέγοντας: «Τι είδους λογική είναι αυτή; Σαν να μην είναι αρκετό, συνεχείς αφίξεις και αναχωρήσεις σε αυτά τα νησιά… Τι είναι αυτό αν όχι πρόκληση και παρενόχληση;», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή