Ο ανασχηματισμός συμπαρέσυρε το κτηματολόγιο

Ο ανασχηματισμός συμπαρέσυρε το κτηματολόγιο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συμπαρέσυρε ο ανασχηματισμός την εποπτεία της «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Η απόφαση έχει προφανή οφέλη ως προς τη σταδιακή ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία και την ασφαλή αποθήκευση του τεράστιου όγκου δεδομένων της ψηφιακής της βάσης. Χωράει, ωστόσο, συζήτηση ως προς την εν εξελίξει προσπάθεια κτηματογράφησης της χώρας και κατάρτισης των δασικών χαρτών, αλλά και την εκπόνηση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, που ως αντικείμενο έχουν για φυσικό χώρο το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει με τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων των υπουργών. 

Η μετακίνηση του κτηματολογίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συζητούνταν τους προηγούμενους μήνες στο πλαίσιο της συγκέντρωσης σε ένα υπουργείο όλων των ψηφιακών υπηρεσιών προς τον πολίτη. Μάλιστα, η συνεργασία ανάμεσα στην «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε τους τελευταίους μήνες πάρει σάρκα και οστά: Το τελευταίο τρίμηνο δόθηκε πρόσβαση στο υπουργείο σε στατιστικά στοιχεία του κτηματολογίου, ενώ συζητούνταν πώς ένα μέρος των δεδομένων της γεωπύλης Inspire θα μεταφερθεί στο g-cloud μέσα στο 2021. Παράλληλα, όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες του κτηματολογίου είναι διαθέσιμες και από την πύλη gov.gr, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την ένταξη του δικτύου του κτηματολογίου στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ.

Το κτηματολόγιο λειτουργεί έναν μηχανισμό που ελέγχει τη νομική και χωρική πληροφορία για την ιδιοκτησία (με τον οποίο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν έχει καμία σχέση ως αντικείμενο). Επομένως, το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα έχει τελικά την αρμοδιότητα της κτηματογράφησης κι αν η «μετακίνηση» της εταιρείας εξυπηρετεί τον στόχο αυτό. Επιπλέον, με τον ν. 4759/20 η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» ανέλαβε ρόλο στην εκπόνηση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, που προφανώς δεν μπορούν να «αποξενωθούν» από το επισπεύδον υπουργείο Περιβάλλοντος. Η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει με τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων (ορίστηκε ο Γιώργος Στύλιος ως υφυπουργός για τα ψηφιακά έργα και το κτηματολόγιο).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή