Εξαρχής έρευνα της Δικαιοσύνης για Folli Follie

Εξαρχής έρευνα της Δικαιοσύνης για Folli Follie

Για τους χειρισμούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς – Στη Βουλή ο φάκελος για τυχόν πολιτικές παρεμβάσεις υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διερεύνηση σε βάθος από τις δικαστικές αρχές της διαχείρισης από θεσμικούς παράγοντες, όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά και για τυχόν πολιτικές παρεμβάσεις στην υπόθεση της εταιρείας Folli Follie, που βρέθηκε από το 2018 στη δίνη οικονομικών προβλημάτων και αλλεπάλληλων ελέγχων, σηματοδοτεί η κίνηση της Δικαιοσύνης για τριπλή έρευνα.

Η Εισαγγελία της Αθήνας ξεκινάει ήδη έρευνα με επίκεντρο τις αποκαλύψεις για τον ρόλο που τυχόν έπαιξε υπέρ των συμφερόντων της εταιρείας ο τέως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, αν επιβεβαιωθούν τα όσα περιλαμβάνονται σε ηλεκτρονική αλληλογραφία στελέχους της εταιρείας με τον άλλοτε μεγαλομέτοχό της Τζώρζη Κουτσολιούτσο, όπου περιγράφονται δράσεις του κ. Μπαλαούρα και γίνεται αναφορά και σε ποσό 80.000 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν αρνείται ούτε ο ίδιος ο τέως βουλευτής, δίδει όμως την εκδοχή, που ερευνάται, ότι διατέθηκε για τις ανάγκες νοσοκομείου της περιοχής του.

Μαζί με τον τέως βουλευτή, που ελέγχεται για δωροληψία και παραβάσεις του νόμου περί μεσαζόντων, ελέγχονται ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος για δωροδοκία για το αναφερόμενο ποσό, αλλά και το στέλεχος της εταιρείας του, υπεύθυνος ασφαλείας, Νίκος Σάκος, που ήταν εκείνος που είχε στείλει τα επίμαχα από ποινικής πλευράς ηλεκτρονικά μηνύματα, περιγράφοντας πολιτικές παρεμβάσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπέρ της Folli Follie από τέως υπουργούς και ονοματίζοντας τους Αλέκο Φλαμπουράρη, Αλ. Χαρίτση και τον τότε βουλευτή Σταύρο Αραχωβίτη (δεν ήταν το 2018 υπουργός).

Και ενώ η Δικαιοσύνη επιλαμβάνεται ήδη της υποθέσεως ως προς τον Μάκη Μπαλαούρα, ανοίγει εκ νέου ο φάκελος για τις ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την κρίσιμο περίοδο της άνοιξης του 2018, όταν ακόμα η Folli Follie ήταν στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου και οι αποκαλύψεις για την πραγματική της οικονομική κατάσταση έδιναν και έπαιρναν.

Παλαιότερη έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές είχε ήδη μπει στο αρχείο από τον εισαγγελέα Σπ. Παππά, αλλά τώρα, υπό το φως των νέων δεδομένων, ανασύρθηκε από τον ίδιο και ξεκινάει από την αρχή.

Με δύο έρευνες ανοικτές ήδη στη Δικαιοσύνη για μια υπόθεση που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται από καιρό σε ποινική έρευνα, τους δύο μεγαλομετόχους της εταιρείας, Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, να είναι στη φυλακή και τη διαβίβαση του φακέλου, με τις νέες αποκαλύψεις για παρεμβάσεις τέως υπουργών υπέρ της εταιρείας, προς τη Βουλή, το όλον θέμα προσλαμβάνει άλλη διάσταση.

Οι αποκαλύψεις για παρεμβάσεις των τότε υπουργών Αλέκου Φλαμπουράρη και Αλ. Χαρίτση υπέρ της εταιρείας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως προέκυψαν από τις ανακρίσεις και περιγράφονται σε επίμαχα ηλεκτρονικά μηνύματα, πήραν τον δρόμο για τη Βουλή ως προς τους δύο τέως υπουργούς με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει για την όλη εξέλιξη της υπόθεσης και από κοινοβουλευτικής πλευράς, αν ξεκινήσει και όποτε έρευνα από τη Βουλή, το διαβιβαστικό του εισαγγελέα που ασχολήθηκε με τη μελέτη του φακέλου.

Πρόκειται για τον εισαγγελέα Κων. Σπυρόπουλο, που ανέλαβε ήδη την έρευνα και για την περίπτωση του Μάκη Μπαλαούρα, ο οποίος χωρίς να προβαίνει –διότι δεν επιτρέπεται– σε αξιολόγηση των όσων αναφορών υπάρχουν για τέως υπουργούς, εντούτοις σημειώνει πως η δικογραφία αποστέλλεται στη Βουλή προς διερεύνηση «τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων διαλαμβανομένων στην έκθεση της αρμόδιας ανακρίτριας κατ’ άρθρον 39 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπου περιγράφονται αξιόποινες πράξεις τυχόν τελεσθείσες από υπουργούς, βουλευτή και φυσικά πρόσωπα».

Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του Σταύρου Αραχωβίτη, η δικογραφία για τον οποίο πάει επίσης στη Βουλή, αλλά για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του, καθώς τότε, το 2018, όταν αναφέρονται τα περί πολιτικών παρεμβάσεων, δεν ήταν υπουργός.

Πάντως, η διαβίβαση του φακέλου στη Βουλή, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς περνάει πρώτα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αποτελεί από μόνη της θέμα με πολιτικό ενδιαφέρον, το οποίο θα ενταθεί αν τελικώς οδηγήσει σε κοινοβουλευτική διερεύνηση.

Ωστόσο, η πρακτική της κυβέρνησης σε θέματα που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη έως τώρα έχει δείξει πως η Βουλή αναμένει την πρόοδο των δικαστικών ερευνών πριν αποφασίσει να κινηθεί, αν κινηθεί τελικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή