Διατηρεί το προβάδισμα των 16 μονάδων η Ν.Δ.

Διατηρεί το προβάδισμα των 16 μονάδων η Ν.Δ.

διατηρεί-το-προβάδισμα-των-16-μονάδων-η-561245188

Ανθεκτική εμφανίζεται σε ακόμα μία μέτρηση η Ν.Δ., παρά την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση από την ανησυχητική εξέλιξη της πανδημίας. Στη δημοσκόπηση της Pulse που διενεργήθηκε για τον ΣΚΑΪ, στο ερώτημα «αν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εθνικές εκλογές, τι θα ψηφίζατε» η πλειοψηφία διατηρεί το προβάδισμα των 16 μονάδων του περασμένου μήνα. Με αναγωγή επί των εγκύρων, το 39% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι επιλέγει να ψηφίσει Ν.Δ., με τη γαλάζια παράταξη να χάνει μία μονάδα σε σχέση με τη σφυγμομέτρηση που πραγματοποιήθηκε στις 12-16 Δεκεμβρίου. Το 23% επιλέγει ΣΥΡΙΖΑ έναντι 24% ένα μήνα πριν. Το ΚΙΝΑΛ φτάνει το 7,5% κερδίζοντας μισή μονάδα, όπως και το ΚΚΕ που ανέβηκε στο 6,5%. Στα ίδια ποσοστά παρέμειναν η Ελληνική Λύση, 4,5%, και το ΜέΡΑ25 με 3%. Eνα ποσοστό 7,5% υποστηρίζει μικρότερα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα (Eλληνες για την Πατρίδα, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Χρυσή Αυγή, Δημιουργία Ξανά, Εν. Κεντρώων, Πλεύση Ελευθερίας κ.ά.) και το 9% δηλώνει αναποφάσιστο.

Η δημοσκόπηση της Pulse είναι πανελλαδική. Διενεργήθηκε τηλεφωνικά από τις 25 έως τις 27 Ιανουαρίου και επικεντρώθηκε στα ζητήματα της πανδημίας. Στο ερώτημα «πόσο σας απασχολούν οι καινούργιες μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού» το 58% δηλώνει πως ανησυχεί πολύ (29%) και αρκετά (29%). Μέτρια υποστηρίζει πως προβληματίζεται το 20%, ενώ το 20% των πολιτών ανησυχεί λίγο (9%) και ελάχιστα έως καθόλου (11%). Oσον αφορά τα βήματα που μπορεί να κάνει από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση με βάση τα σημερινά δεδομένα, το 20% δηλώνει πως «σίγουρα ναι» μπορούμε να προχωρήσουμε στην ελάφρυνση και άλλων περιορισμών και στο άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων. «Μάλλον ναι» απαντάει το 35%, ενώ προβληματισμένο εμφανίζεται το 39% των ερωτηθέντων. «Μάλλον όχι» απαντάει το 30% και «σίγουρα όχι» το 9%. Η διαδικασία των εμβολιασμών που εξελίσσεται φαίνεται πως μείωσε και το κίνημα των αρνητών, αφού πλέον το 74% δηλώνει πως «σίγουρα ναι» (49%) ή «μάλλον ναι» (25%) θα κάνει το εμβόλιο, έναντι 67% ένα μήνα πριν. «Μάλλον όχι» δηλώνει το 11% (έναντι 15%) και «σίγουρα όχι» το 10% (έναντι 14%). Iδια εικόνα και για το χρονικό σημείο που οι πολίτες θα κάνουν το εμβόλιο από τη στιγμή που είναι διαθέσιμο δωρεάν. Το 63% απαντάει πως θα το κάνει είτε το συντομότερο δυνατό (47%) είτε μετά 2-3 μήνες (16%). Το αντίστοιχο ποσοστό στα μέσα Δεκεμβρίου ήταν στο 57%. Αρκετά αργότερα δηλώνει πως θα εμβολιαστεί το 22% των ερωτηθέντων και το 11% ποτέ.

Για τις διερευνητικές επαφές που ξεκίνησαν με την Τουρκία, μόνο το 17% εμφανίζεται αισιόδοξο πως σίγουρα ή μάλλον θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Η συντριπτική πλειοψηφία, το 76%, πιστεύει πως «μάλλον όχι» (46%) ή «σίγουρα όχι» (30%) δεν θα μπορέσει να προσδώσει κάτι στις σχέσεις των δύο χωρών. Για την ανάληψη των καθηκόντων από τον Τζο Μπάιντεν, το 59% δηλώνει πως «σίγουρα ναι» (14%) και «μάλλον ναι» (45%) θα έχει θετική επίδραση για τη χώρα μας στα ελληνοτουρκικά. «Μάλλον όχι» απαντάει το 23% και 10% «σίγουρα όχι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή