ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Χρ. Ταραντίλης: Αξιολόγηση της κατάστασης κάθε εβδομάδα

Επικαιροποίηση μέτρων όταν χρειάζεται

Χρ. Ταραντίλης: Αξιολόγηση της κατάστασης κάθε εβδομάδα

Η κατάσταση αξιολογείται κάθε εβδομάδα και, όταν χρειάζεται, επικαιροποιούνται τα μέτρα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Ταραντίλης επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Σημείωσε ωστόσο ότι, αν και βελτιώνεται η επιδημιολογική κατάσταση σε περιοχές που ήταν επιβαρυμένες, παρατηρήθηκε έξαρση κρουσμάτων κυρίως στην Αττική.

Όπως είπε, οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, ενώ υπογράμμισε πως τα οριζόντια μέτρα, όπως η χρήση μάσκας, οι μετακινήσεις με SMS και η τηλεργασία, αποτελούν τη βάση της άμυνας.

«Υπερκαλύφθηκε ο στόχος εμβολιασμών τον Ιανουάριο»

«Εντείνουμε την άμυνα, συνεχίζουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση Ελευθερία» σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται περισσότεροι από 17.000 εμβολιασμοί ημερησίως, ενώ ήδη έχουν εμβολιαστεί περίπου 270.000 πολίτες, ξεπερνώντας τον στόχο των 200.000 που είχε τεθεί για τον Ιανουάριο.

Στάθηκε επιπλέον στην ανάγκη να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των εμβολίων. «Είχε μπει ένας στόχος για τον Ιανουάριο και υπερκαλύφθηκε. Είμαστε έτοιμοι. Το θέμα είναι να έρθουν τα εμβόλια τη σωστή στιγμή» συνέχισε.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να πάρει η Ελλάδα εμβόλια από την Κίνα και τη Ρωσία αν λάβουν έγκριση, απάντησε πως «κινούμαστε στο πλαίσιο της Ευρώπης», συμπληρώνοντας πως «βέβαια, όπως και κάθε κυβέρνηση, πάντα θα κάνουμε το καλύτερο στα θέματα της δημόσιας υγείας».

«Νέο δεδομένο οι μεταλλάξεις – Πάντα συνυπάρχουν με τους ιούς»

Ως προς τις μεταλλάξεις, επανέλαβε ότι θα εξεταστούν τα δεδομένα και μετά θα ληφθούν οι αποφάσεις, βάσει των εισηγήσεων των ειδικών. Όπως είπε, οι μεταλλάξεις είναι νέο δεδομένο, ωστόσο συμπλήρωσε ότι πάντα ιοί και μεταλλάξεις συνυπάρχουν.

«Οι μεταλλάξεις δεν είναι κάτι που δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται» τόνισε και εμφανίστηκε καθησυχαστικός, επισημαίνοντας πάντως ότι «είμαστε σε εγρήγορση» και «πάντα δούμε προληπτικά».

Για τις αντοχές της οικονομίας σε ενδεχόμενο τρίτο κύμα, είπε πως η κυβέρνηση έχει κάνει τον προγραμματισμό της για το 2021. Σημείωσε επίσης ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην καθυστερήσει η κανονικότητα.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό και ταυτόχρονα συνεχίζει να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την πραγματική οικονομία και την κοινωνία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα διαπίστωσαν αυξήσεις στις απολαβές τους. Πρώτον διότι μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και δεύτερον διότι αναβλήθηκε η εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα» πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Ταραντίλης «παράλληλα συνεχίζεται η οικονομική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία. Μόνο την εβδομάδα που πέρασε καταβλήθηκε σχεδόν 1 δισ. σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, της στήριξης των εκμισθωτών για μειωμένα μισθώματα και του πέμπτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, το μισό της οποίας όπως και στον προηγούμενο κύκλο είναι μη επιστρεπτέο».

Νομοθετικές πρωτοβουλίες

Αναφερόμενος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι στη Βουλή ψηφίζεται τις επόμενες μέρες νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ανάμεσα στα άλλα προβλέπει:

– Πλήρη απαλλαγή των επιχειρήσεων που ήταν κλειστές με κρατική εντολή από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021.

– Καταβολή από το Κράτος στους εκμισθωτές, του 80% του μηνιαίου μισθώματος.

– Διευκολύνσεις για την πληρωμή αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή).

– Κρατική ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.

Ο κ. Ταραντίλης τόνισε ότι «σύμμαχος της κυβέρνησης στις δράσεις οικονομικής στήριξης και κοινωνικής ευαισθησίας είναι η εμπιστοσύνη που ανέκτησε η χώρα μας από τους εταίρους μας και τις διεθνείς αγορές. Έμπρακτη απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα το ελληνικό Δημόσιο άντλησε από τις αγορές, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, 3,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 0,8%, το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει σημειώσει ελληνική έκδοση οποιασδήποτε διάρκειας».

«Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προχωρά με ταχύτητα μεγάλα έργα αναπτυξιακής υποδομής, όπως ο οδικός άξονας Ε65 που όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα Τρίκαλα- έχει μείζονα σημασία για τη Δυτική Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο. Αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα σημαντικές εκκρεμότητες του παρελθόντος, όπως ο άξονας Πάτρας- Πύργου και ο Βόρειος Οδικός ‘Αξονας της Κρήτης (ΒΟΑΚ), προκειμένου η πατρίδα μας να αποκτήσει αξιόπιστους, οικονομικούς και ασφαλείς αυτοκινητόδρομους», συνέχισε.

Για την παιδεία

Περνώντας στη συνέχεια στο νομοσχέδιο για την παιδεία, ο κ. Ταραντίλης ανέφερε πως «η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, όπως είχε προεκλογικά δεσμευθεί στους πολίτες. Κατατέθηκε ήδη και συζητείται τις επόμενες μέρες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη συνολική αναβάθμιση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων. Πρόκειται για ένα σημαντικό, καινοτόμο νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες, και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας».

Σε αυτό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται, όπως τόνισε, ρυθμίσεις που επαναπροσδιορίζουν –με βάση τις πανελλαδικές εξετάσεις– τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οριοθετούν τη διάρκεια φοίτησης, αλλά και ρυθμίσεις για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, τη βελτίωση της λειτουργίας και της εικόνας των Πανεπιστημίων.

Για την Αυτοδιοίκηση

Για τον εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση είπε πως εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατίθεται σύντομα στη Βουλή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Πρόκειται – όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – για μια ακόμη νομοθετική πρωτοβουλία που αποτελεί ρητή προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης. Στόχος μας να μπει οριστικό τέλος στην ακυβερνησία στα όργανα της Αυτοδιοίκησης» σημείωσε.

Όπως περιέγραψε ο κ. Ταραντίλης, μεταξύ άλλων:

– Επαναφέρεται η 5ετής θητεία των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.

– Τίθεται ως όριο για την εκλογή τους από τον πρώτο γύρο το 43% των ψήφων.

– Εξασφαλίζεται κατά κανόνα η εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.

– Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του δημοτικού και του περιφερειακού συμβουλίου.

– Θεσπίζεται -όπως και στις βουλευτικές εκλογές- όριο 3% για την εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών του».

Ερωτηθείς γα πιθανή επαναφορά λίστας στις ευρωεκλογές, απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

«Δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για διερευνητικές»

Τέλος, ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για τον νέο γύρο των διερευνητικών επαφών.

Διαβάστε επίσης:

Κάθε μέρα στα νοσοκομεία 50-80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid

Φόβος για τρίτο κύμα – «Θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε»

Δια ζώσης τα μαθήματα σε γυμνάσια και λύκεια

Ο δείκτης κινδύνου νόσησης και θανάτου ανά ηλικιακή ομάδα