Μ. Χρυσοχοΐδης: Σε κανέναν δεν αρέσει ως θέμα αρχής η αστυνομία στα πανεπιστήμια

Μ. Χρυσοχοΐδης: Σε κανέναν δεν αρέσει ως θέμα αρχής η αστυνομία στα πανεπιστήμια

«Είναι, όμως, εδώ που φτάσαμε αναγκαστική πράξη»

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σε κανέναν δεν αρέσει, ως θέμα αρχής, να είναι η αστυνομία στα πανεπιστήμια. Η αστυνομία η ίδια, το θέλει λιγότερο από όλους» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας πως «όμως, εδώ που φτάσαμε είναι αναγκαστική πράξη».

Μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι «δεν είναι δουλειά μας τα πανεπιστήμια, δουλειά μας είναι να κυνηγάμε το οργανωμένο έγκλημα, το έχω πει πολλές φορές. Ξέρετε όμως, δουλειά μας δεν είναι ούτε να ελέγχουμε τους πολίτες που κυκλοφορούν, αλλά δυστυχώς λόγω Covid το κάνουμε».

«Θέλω να πω ότι η αστυνομία είναι το μέτρο ύστατης καταφυγής, όταν αποδεδειγμένα το σύστημα δεν δουλεύει, όπως είπαμε. Είναι αναγκαστική πράξη. Δεν είναι ιδεολογική επιλογή, δεν θα το βρείτε στο πρόγραμμα κανενός κόμματος, δεν θα το ακούσετε ως πρώτη επιλογή από το στόμα κανενός πολιτικού εκπροσώπου. Ως επιλογή επαναλαμβάνω» επεσήμανε και επανέλαβε: «Σε κανέναν δεν αρέσει, ως θέμα αρχής, να είναι η αστυνομία στα πανεπιστήμια».

Διερωτώμενος πώς μπορεί να αλλάξει η κατάσταση, ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για τέσσερις θεωρητικά επιλογές:

  1. Με την ευθύνη του πρύτανη αλλά με σεκιούριτι, όχι με αστυνομία.
  2. Με την ευθύνη του πρύτανη, στον οποίο θα υπάγεται η αστυνομία
  3. Με την συνεργασία αστυνομίας – πρύτανη αλλά με υπαγωγή στην αστυνομία.
  4. Με την ευθύνη της αστυνομίας χωρίς συνεργασία με τον πρύτανη.

«Η τελευταία πρόταση δεν συζητιέται, δεν έχει νομιμότητα και νομιμοποίηση. Οι άλλες τρεις έχουν υπέρ και κατά» σημείωσε και εξήγησε: «Αυτό που θα κάνει το νομοσχέδιο πετυχημένο θα είναι αν ξεκινώντας από την πρόταση 3 (υπαγωγή στην αστυνομία και συνεργασία με τον πρύτανη) καταλήξουμε σταδιακά, το δυνατόν συντομότερο, στην πρόταση 1. Δηλαδή ευθύνη του πρύτανη και σεκιούριτι. Στην κατάσταση, δηλαδή, που επικρατεί στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης και του κόσμου».

«Αυτός είναι ο στόχος, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να είναι το πρώτο βήμα» συμπλήρωσε και τόνισε ότι «η ευθύνη του πρύτανη, δηλαδή η δυνατότητα και ικανότητα των πρυτανικών αρχών να εφαρμόσουν από μόνες τους, με διάρκεια, ένα σχέδιο προστασίας και ασφάλειας δυστυχώς δεν υποστηρίζεται από τα γεγονότα. Ο πρότερος βίος δεν είναι υπέρ τους. Γιατί θα πετύχουν σήμερα, εκεί που αποτυγχάνουν επί δεκαετίες;».

«Αυτός είναι ο λόγος που η 2η πρόταση, δηλαδή η υπαγωγή σήμερα αστυνομικών δυνάμεων στην πρυτανεία δεν είναι δυστυχώς ρεαλιστική» πρόσθεσε και τόνισε ότι «η συνήθειά τους να διευθύνουν, ανεχόμενοι και συνυπάρχοντας με τις ακραίες βίαιες μειοψηφίες, δεν αποτελεί προσόν, είναι μέρος του προβλήματος. Είναι κατά κάποιο τρόπο εθισμένοι στην απειλή κακοποίησης θεωρώντας τη αναγκαίο κακό».

«Ίσως η πιο θλιβερή και κραυγαλέα απόδειξη των παραπάνω είναι ότι την πρόσφατη βαρβαρότητα της ΑΣΟΕΕ τη μάθαμε από ανάρτηση των εγκληματιών. Όχι από καταγγελία ή κινητοποίηση των πρυτανικών αρχών. Η εικόνα της ΑΣΟΕΕ συγκλόνισε και αφύπνισε. Το “ως εδώ” συνοψίζει πιστεύω την κοινή και ομόθυμη κατακραυγή. Νομίζω πως συμφωνούμε πως αυτό που έγινε συνιστά ντροπή. Όχι για τους πρυτάνεις αλλά για την πολιτεία διαχρονικά. Οι πρυτάνεις είναι ακαδημαϊκοί, η δουλειά τους δεν είναι η αντιμετώπιση της βίας» πρόσθεσε.

«Εδώ που φτάσαμε, αυτό είναι δουλειά της αστυνομίας, με την έννοια που περιέγραψα παραπάνω, της ύστατης καταφυγής. Μακάρι σε μερικά χρόνια η αστυνομία να μην χρειάζεται ούτε μέσα ούτε έξω από τα πανεπιστήμια. Σήμερα, το να λέμε πως μπορεί να γίνει αλλιώς, νομίζω πως υποτιμά τη νοημοσύνη» σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Επεσήμανε δε ότι «τα πανεπιστήμια είναι αυτοδιοίκητα, αλλά όχι χωρίς τον κοινό έλεγχο, ούτε χωρίς τη δυνατότητα κριτικής των πεπραγμένων τους. Έχουν αποτύχει στην αντιμετώπιση της βίας με πρώτα θύματα τους ίδιους, είναι δυστυχώς μια τρύπα στο κράτος δικαίου και η πολιτεία είναι δυο φορές υπεύθυνη αν κάτσει με σταυρωμένα χέρια».

Διαβάστε επίσης:

«Χωρίς πυροβόλα όπλα οι αστυνομικοί στα πανεπιστήμια»

Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή