«Εμβολιασμός» με τεχνοκράτες στον ΣΥΡΙΖΑ

«Εμβολιασμός» με τεχνοκράτες στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Προοδευτική Συμμαχία είναι «στρατηγική επιλογή», είπε πολύ πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας στους συνεργάτες του, ξεκαθαρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου. Η «ομάδα Καλογήρου», την ύπαρξη της οποίας είχε αποκαλύψει η «Κ» πριν από ένα μήνα, έχει πιάσει ήδη δουλειά, καθώς ο δρόμος για τη διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο περνάει και μέσα από τα νέα πρόσωπα, που ήδη προσεγγίζονται.

Καταξιωμένοι επαγγελματίες από την επιστημονική, ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και από τον χώρο του πολιτισμού, αποτελούν τους νέους συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιχειρεί μέσω της δικής τους φωνής να φτιάξει μια «ηχώ» των μηνυμάτων και των θέσεων του κόμματος. Οι τεχνοκράτες, που παλιά αποτελούσαν «κόκκινο πανί» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, πλέον αποκτούν σημαντικό ρόλο στο άνοιγμα της Προοδευτικής Συμμαχίας στην κοινωνία. Στο έργο του διευθυντή του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ συνδράμει ο Ακρίτας Καϊδατζής, πρώην γ.γ. της κυβέρνησης και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου. Εχει αναλάβει την ευθύνη για την ανάπτυξη του δικτύου επαφών και συνεργασίας, με στόχο τη διαμόρφωση ενός μητρώου στελεχών. Την τριάδα της επικοινωνιακής task force κλείνει η Ρεγγίνα Βάρτζελη που θα βοηθάει στην προσέγγιση προσώπων από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. 

Υγεία

Εν μέσω πανδημίας ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε από την πρώτη στιγμή να φτιάξει τη δική του ομάδα επιστημόνων από την οποία ενημερώνεται καθημερινά και διαμορφώνει το πλαίσιο των παρεμβάσεων του κόμματος. Διευρύνοντας τον κύκλο των επαφών του, πολύ συχνός συνομιλητής του τέως πρωθυπουργού είναι ο Οθωνας Ηλιόπουλος, καθηγητής Ογκολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Η επικοινωνία του παραμένει στενή με τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα, καθηγητή Αιματολογίας στη Σορβόννη, τον Τάκη Παναγιωτόπουλο, επιδημιολόγο και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, την καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού και τον Γιάννη Καλομενίδη, επικεφαλής της κλινικής COVID-19 του «Ευαγγελισμού».

Παιδεία – ενέργεια

Ιδιαιτέρως ενισχυμένος επιθυμεί ο κ. Τσίπρας να είναι ο χώρος της εκπαίδευσης, και το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως για τα ανώτατα ιδρύματα έχει φέρει κοντά στο κόμμα μια σειρά από πανεπιστημιακούς, όπως τον συνταγματολόγο Χρήστο Σωτηρέλη. Παράλληλα, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η κινητικότητα της Aγκυρας επιβάλλουν στον ΣΥΡΙΖΑ να είναι ιδιαιτέρως δραστήριος στα ελληνοτουρκικά. Η βασική ομάδα έχει φτιαχτεί και συνεδριάζει πολύ συχνά στον 6ο όροφο της Κουμουνδούρου. Eνα από τα πρόσωπα που πλησιάζουν πολύ ενεργά σε αυτό το πεδίο το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», είναι ο καθηγητής της ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Νικόλας Φαραντούρης.

Ινστιτούτα

Ο Κώστας Γαβρόγλου θα έχει τον ρόλο του συντονισμού των ινστιτούτων (Πουλαντζάς, ΕΝΑ) που συνδέονται με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και άλλων, όπως το ΙΝΕΡΟΠΟΣΤ της Λούκας Κατσέλη και το «Κόσμος» του Πέτρου Κόκκαλη. Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως ακόμη δύο πλατφόρμες ήδη λειτουργούν με λογική προσέγγισης επιστημόνων που παρακολουθούν το έργο του κόμματος: το «Δίκτυο για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση του κράτους – Via Publica» και το «Δίκτυο για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης». Πανεπιστημιακοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν συνδεθεί με το κόμμα στο παρελθόν, ενώ άλλοι με την αρθρογραφία τους είναι κοντά στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα των δικαιωμάτων, στα πανεπιστήμια και στο Μακεδονικό, συμμετείχαν σε εκδήλωση των δύο δικτύων. Ανάμεσα σε αυτούς οι: Γιάννης Κρεστενίτης (ομότ. καθηγητής ΑΠΘ), Ελένη Ρεθυμιωτάκη (αναπλ. καθηγήτρια Νομικής ΕΚΠΑ), Κώστας Κοσμάτος (επ. καθηγητής Νομικής ΔΠΘ), Αρης Στυλιανού (πρ. Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ), Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης (κοσμ. Σχολής Οικονομικών Σπουδών ΠΑΜΑΚ), Αθηνά Σκουλαρίκη (επ. καθηγήτρια Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης), Γιώργος Αγγελόπουλος (επ. καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας ΑΠΘ) και Ηλίας Γεωργαντάς (αναπλ. καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης).

Συνδικαλισμός

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει στους συνεργάτες του πως επιθυμεί να δημιουργήσει μια παράταξη που θα πάρει τα ηνία στη ΓΣΕΕ και το επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιήσει συναντήσεις με στελέχη του ευρύτερου σοσιαλιστικού χώρου. Ανάλογα θα κινηθεί και στους δήμους και στις περιφέρειες. Σε συνεννόηση με τους τομεάρχες Κ. Ζαχαριάδη και Μ. Χατζηγιαννάκη, σκοπεύει να έρθει σε επαφή με παράγοντες της Αυτοδιοίκησης που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Νεολαία – ομογένεια

Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν πως το νομοσχέδιο Κεραμέως δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέες συμμαχίες στο φοιτητικό κίνημα. Ηδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να βάλει τέλος στις διαμάχες μελών της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ με νέους προερχόμενους από την ΠΑΣΠ. Η ομογένεια δεν θα μείνει έξω από την εξίσωση της Προοδευτικής Συμμαχίας, αφού ετοιμάζεται ήδη μια επιτροπή προσωπικοτήτων από το εξωτερικό να αναλάβει πρωτοβουλίες ταυτόχρονα με την έναρξη εγγραφής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Την ευθύνη για τις επαφές που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναλάβει η Θεοδώρα Τζάκρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή