Περιφερειακή διάσκεψη φιλοξενεί η Αθήνα

Περιφερειακή διάσκεψη φιλοξενεί η Αθήνα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδειξη της απόφασης της Αθήνας να ενισχύσει το επίπεδο συνεργασίας με κράτη του ευρύτερου χώρου, από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή μέχρι τον Περσικό Κόλπο, αποτελεί η αυριανή περιφερειακή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή συνολικά επτά χωρών σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας θα υποδεχθεί αύριο στην Αθήνα τους ομολόγους του της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), σε μια διάσκεψη με την ονομασία «Φόρουμ-Φιλία», όπου θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν τις περιφερειακές εξελίξεις σε μια περίοδο κατακόρυφης αύξησης της έντασης σε γεωπολιτικό επίπεδο, αλλά και τις ευκαιρίες συνεργασίας στην οικονομία και στην ενέργεια. Δεν είναι ακόμη σαφές αν οι χώρες θα εκδώσουν κάποιο κοινό ανακοινωθέν και ποιο θα είναι το περιεχόμενό του, ωστόσο οι συζητήσεις για το αποτέλεσμα του φόρουμ συνεχίζονται.

Την Παρασκευή ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί και με τον ομόλογό του από το Ιράκ, στο πλαίσιο της ανταλλαγής της επίσκεψης που είχε κάνει ο υπουργός Εξωτερικών στη Βαγδάτη πριν από λίγους μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επαφές της Ελλάδας με τις χώρες του αραβικού κόσμου έχουν την υποστήριξη κρατών-μελών της Ε.Ε. με πολύ στενές σχέσεις με την Αθήνα.

Πρακτικά το «Φόρουμ-Φιλία» έχει στον πυρήνα του τα τριμερή σχήματα Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, με σκοπό να επεκταθεί ευρύτερα από την Ανατολική Μεσόγειο και να συμπεριλάβει και τις χώρες του Κόλπου. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνουν ότι είναι προφανές πως το συγκεκριμένο φόρουμ αποτελεί πρωτοβουλία που έχει σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα σε χώρες με κοινή οπτική γωνία σε μια σειρά από ζητήματα στην ευρύτερη περιφέρεια, που σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται κατά κάποιας τρίτης χώρας. Είναι, βέβαια, σαφές ότι όλες αυτές οι χώρες έχουν αντιμετωπίσει με επιφυλάξεις, σκεπτικισμό και ανησυχία τις κινήσεις αναταραχής του περιβάλλοντος περιφερειακής σταθερότητας από την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η δημιουργία του φόρουμ συνεργασίας λίγο μετά τις συμφωνίες του Αβραάμ, τις οποίες υπέγραψε το Ισραήλ και μια σειρά από χώρες του Κόλπου, συμπληρώνει ένα παζλ πρωτοβουλιών που καταφανέστατα εγκρίνονται και από την Ουάσιγκτον, η οποία επιθυμεί την οικοδόμηση ενός περιβάλλοντος που θα ενισχύει την περιφερειακή ασφάλεια. Το φόρουμ, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, υποδηλώνει τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει τους δεσμούς της Ελλάδας με όλες τις χώρες της περιοχής στη βάση των κοινών συμφερόντων που έχουν. 

Διαβάστε ακόμη: Διπλωματικές πηγές: Η Ελλάδα γέφυρα μεταξύ Μ. Ανατολής και Ευρώπης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή