Κινήσεις κατά του διχαστικού κλίματος

Κινήσεις κατά του διχαστικού κλίματος

Φόβοι ότι τα κύματα έντασης και βίας είναι πιθανόν να συνεχιστούν – Αναδύονται δύο ρεύματα που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόβους για διαδοχικά κύματα έντασης και ενδεχομένως βίας προκαλούν τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, με αποκορύφωμα την άγρια επίθεση κατά αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη, παρότι από το σύνολο του πολιτικού κόσμου προτάσσεται το μήνυμα να πέσουν οι τόνοι και η χώρα να μην εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο διχασμού.
Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Κυρ. Μητσοτάκης σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί στην πολιτική αντιπαράθεση να κυριαρχήσει ένα σκηνικό έντασης που δρα σωρευτικά στο ήδη εξαιρετικά βαρύ, λόγω της πανδημίας, κλίμα. Είναι όμως σαφές πως πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και το κατά πόσον ο Αλ. Τσίπρας θα κινηθεί «ως επικεφαλής ενός κόμματος του 3% ή του 33%», όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Εξάλλου, όπως επρόκειτο να αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή –όπου «θα απαντούσε εάν τον προκαλούσε ο κ. Τσίπρας»–, το πρόβλημα της αστυνομικής βίας «δεν είναι ούτε σημερινό ούτε ελληνικό». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επρόκειτο να εξαγγείλει ότι οι καταγγελίες για κρούσματα αστυνομικής βίας θα εξετάζονται πλέον από τον Συνήγορο του Πολίτη, που είναι θεσμοθετημένη ανεξάρτητη αρχή και η οποία θα ενισχυθεί, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί εφεξής στην εκπαίδευση των αστυνομικών για τη συμπεριφορά τους σε δημόσιους χώρους.

Ομως, η ανησυχία παραμένει: Οπως αναφέρεται από κυβερνητικά στελέχη, το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως αναδύονται δύο διαφορετικά ρεύματα που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την ομαλότητα, με συνεχείς κινητοποιήσεις που καθίστανται πολλαπλώς επικίνδυνες, καθώς, εκτός των άλλων, οδηγούν σε καταστρατήγηση των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας. Το πρώτο ρεύμα συνθέτουν οργανώσεις όπως ο «Ρουβίκωνας» και άλλες ίδιου τύπου «συλλογικότητες» σε συνδυασμό ακόμη και με χούλιγκαν, όπως κατέδειξαν και οι συλλήψεις στη Νέα Σμύρνη. Και το δεύτερο συγκροτεί μια πιο «πολιτικοποιημένη» τάση, που φαίνεται να επιδιώκει την αναβίωση του 2008 και του 2011 ή, όπως αναφέρει η κυβέρνηση, τη συγκρότηση ενός μετώπου «νεοαγανακτισμένων».

Η κυβέρνηση, όπως προαναφέρθηκε, επιθυμεί να υπάρξει άμεσα αποκλιμάκωση και η ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης να αλλάξει. Ομως, μεσοπρόθεσμα θεωρείται πολύ πιθανό η ένταση να αναζωπυρωθεί, με αφορμή:

• Τυχόν εξελίξεις στην υπόθεση Κουφοντίνα, στην οποία δεν διαφαίνεται δικαστική διέξοδος.

• Σε δεύτερο χρόνο –αφού τώρα τα πανεπιστήμια είναι κλειστά λόγω κορωνοϊού–, τα μέτρα φύλαξης των ΑΕΙ. 

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ευθεία αντανάκλαση και στο πολιτικό σκηνικό. 

Παρά τους ισχυρισμούς ότι γεγονότα όπως αυτά της περασμένης εβδομάδας λειτουργούν αποπροσανατολιστικά και διευκολύνουν την κυβέρνηση, στην πραγματικότητα οι εικόνες έντασης υπονομεύουν το κυβερνητικό αφήγημα πως η χώρα βρίσκεται στο «τελευταίο μίλι» πριν από την επιστροφή στην κανονικότητα μετά τη διάρκειας ενός έτους περιπέτεια με τον κορωνοϊό. Παράλληλα, όμως, κόστος σωρεύεται και για τον ΣΥΡΙΖΑ: Η «διασύνδεση» της Κουμουνδούρου ή μερίδας στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το ντόμινο των κινητοποιήσεων των τελευταίων εβδομάδων υπονομεύει την προσπάθεια του κ. Τσίπρα για προσέγγιση του λεγόμενου μεσαίου χώρου. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, «η κόπωση των πολιτών από το παρατεταμένο lockdown και οι υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας πρόσφεραν στον ΣΥΡΙΖΑ ένα πολιτικό δώρο, που όμως αυτός απέτυχε να εκμεταλλευθεί».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πολιτικό κλίμα το επόμενο διάστημα θα φορτιστεί περαιτέρω, καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή με αντικείμενο τις καταγγελίες Καλογρίτσα κατά του κ. Ν. Παππά και τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού απορρίπτουν τον ισχυρισμό ότι η πρόταση κατατέθηκε ως κίνηση αντιπερισπασμού μετά τον θόρυβο που προκάλεσε ο ξυλοδαρμός πολίτη στην πλατεία της Νέας Σμύρνης την περασμένη Κυριακή. Οπως αναφέρουν, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε η πρόταση να υποβληθεί τη Δευτέρα και η κίνηση των 30 βουλευτών της Ν.Δ. μετατέθηκε για την Τρίτη ακριβώς προκειμένου να μην συνδεθεί με τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως η σύσταση της προανακριτικής επιτροπής ήταν «μονόδρομος», καθώς το καλοκαίρι, με τη λήξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής, τυχόν αδικήματα θα παραγράφονταν. Σε μια τέτοια περίπτωση το κόστος για την κυβέρνηση θα ήταν πολύ μεγάλο, καθώς στην υπόθεση Καλογρίτσα υπάρχουν αναφορές σε κινήσεις μεγάλων χρηματικών ποσών, ενώ η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση την είχε χαρακτηρίσει μεγάλο σκάνδαλο.

Η προτεραιότητα

Κορυφαία προτεραιότητα του Μεγάρου Μαξίμου είναι η επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα, με αποτέλεσμα να αποτελεί πηγή μεγάλου προβληματισμού το ότι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού παραμένει υψηλός. Είναι πλέον σαφές ότι τα σχέδια για άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 22 του μηνός θα παραμείνουν επί χάρτου και πλέον ο στόχος μετατίθεται για τις 29 του μηνός το νωρίτερο, ενώ επιθυμία της κυβέρνησης είναι περί τα μέσα Απριλίου να επαναλειτουργήσει και η εστίαση σε ανοικτούς χώρους. Οπως αναφέρεται, οι ειδικοί θα πρέπει, όταν κληθούν να προβούν σε εισηγήσεις, να προσμετρήσουν ότι το πολύμηνο αυστηρό lockdown οδηγεί τους πολίτες σε συγκεντρώσεις σε σπίτια χωρίς μέτρα ασφαλείας και τελικώς πιθανότατα έχει αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή