Κ. Σακελλαροπούλου: «Στην αδούλωτη Μάνη η αρχή του Αγώνα»

Κ. Σακελλαροπούλου: «Στην αδούλωτη Μάνη η αρχή του Αγώνα»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημαία της Μάνης από τα χρόνια του Αγώνα αναγράφει: «Νίκη ή Θάνατος». Για τη Μάνη η ελευθερία δεν ήταν ζητούμενο. Η Μάνη είναι η μόνη περιοχή της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, που δεν υποδουλώθηκε ποτέ σε κανέναν. Ούτε οι Ρωμαίοι τον 2ο αι. π.Χ. ούτε οι Γερμανοί το ’40 προχώρησαν νοτιότερα από το Γύθειο. Η Μάνη, ο τόπος των θρύλων και της σιωπής, που έγινε πατρίδα των ασυμβίβαστων αρχαίων Σπαρτιατών που ήθελαν να ζήσουν αυτόνομοι από τη φορομπηχτική Σπάρτη, τιμήθηκε χθες από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία επισκέφθηκε την Αρεόπολη.
Στην Αρεόπολη, πριν από ακριβώς 200 χρόνια, στις 17 Μαρτίου 1821, άρχισε η Επανάσταση. Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης κήρυξε «τρέβα» (ανακωχή) στη Συνέλευση των Κιτριών της 8ης Μαρτίου 1821. Πολεμιστές από όλες τις «πατριές» (οικογένειες) της Μάνης έπαψαν να πολεμούν μεταξύ τους. Συγκεντρώθηκαν στην Αρεόπολη (Τσίμοβα) στις 17 Μαρτίου, έδωσαν τον όρκο του Αγώνα στη Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και στην πλατεία της Αρεόπολης και στις 23 Μαρτίου 1821 κατέλαβαν την Καλαμάτα. Η αιωνίως φιλοπόλεμη και ετοιμοπόλεμη Μάνη δεν μπορούσε παρά να βρεθεί στην εμπροσθοφυλακή του ’21.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισφράγισε με την παρουσία της ένα μανιάτικο αίτημα, να αναγνωριστεί ευρύτερα ότι η αρχή του Αγώνα έγινε στις 17 Μαρτίου 1821 στη Μάνη. Ετσι, χθες η κ. Σακελλαροπούλου παρακολούθησε τη δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου Γ΄. Στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στην πλατεία Αθανάτων και μετέβη στην πλατεία 17ης Μαρτίου, όπου έκανε τα αποκαλυπτήρια ανάγλυφης παράστασης με θέμα «Η ορκωμοσία των Μανιατών Αγωνιστών της 17ης Μαρτίου 1821».
Αμέσως μετά δήλωσε: «Βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην ηρωική Αρεόπολη, για να τιμήσω τη μνήμη των Μανιατών που 200 χρόνια πριν ξεκίνησαν τον αγώνα για την απελευθέρωση του έθνους από τον κατακτητή, υψώνοντας λάβαρο με το σύνθημα “Νίκη ή Θάνατος”. Να τιμήσω το πνεύμα της αδούλωτης Μάνης», είπε η κ. Σακελλαροπούλου. Δίπλα της βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Κ. Κατσαφάδος και οι βουλευτές Θ. Δαβάκης και Τ. Θεοδωρικάκος. Η ΠτΔ, τέλος, συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα και τον δήμαρχο Ανατ. Μάνης Π. Ανδρεάκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή