Ξανά στο προσκήνιο τα νησιά από τον Ακάρ

Ξανά στο προσκήνιο τα νησιά από τον Ακάρ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, σε αντίθεση με το κλίμα των τελευταίων ημερών, μίλησε εναντίον της αμυντικής πολιτικής της Ελλάδας και κατηγόρησε την Αθήνα επειδή πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις. Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε και τις ΗΠΑ πως συνεργάζονται με τρομοκρατική οργάνωση.

«Οι ασκήσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα, που στόχο έχουν την πρόκληση, κλιμακώνουν την ένταση. Οπως η στρατιωτικοποίηση των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, κατά παράβαση των συμφωνιών, η φιλοξενία ξένων πολεμικών πλοίων σε αυτά τα νησιά, αλλά και οι αβάσιμοι ισχυρισμοί περί υφαλοκρηπίδας και οι παράλογες αξιώσεις της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, κι αυτές κλιμακώνουν την ένταση. Οι προκλητικές αυτές ενέργειες και η απειλητική γλώσσα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την πλευρά μας», δήλωσε ο κ. Ακάρ σε ομιλία του με αφορμή την επέτειο της μάχης της Καλλίπολης.

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας υπονόησε με έμμεσο τρόπο πως η εγκατάσταση στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά ενδέχεται να απειλεί τη χώρα του και αναρωτήθηκε για τους λόγους και τους στόχους που έχει η Ελλάδα από αυτή την προσπάθεια.

Οι κατηγορίες του κ. Ακάρ επεκτάθηκαν και στα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς ανέφερε πως «η Ελλάδα καταβάλλει μια ακατάπαυστη προσπάθεια υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων, όμως αυτή η προσπάθεια είναι μάταιη, είναι ένα όνειρο και μακριά από τη μαθηματική λογική. Αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στον ελληνικό λαό».

Ο ίδιος υποστήριξε πως το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει η Αθήνα είναι να σεβαστεί και να αναγνωρίσει τα δικαιώματα της Τουρκίας και πρόσθεσε πως «αντιθέτως, ανάγει τα διμερή προβλήματα σε τουρκοευρωπαϊκά και τουρκοαμερικανικά. Κι αυτή η στάση δεν είναι ούτε νόμιμη ούτε ηθική».

Πάντως, έπειτα από όλη αυτή την έντονη ρητορική, ο κ. Ακάρ είπε πως «παρά την παράνομη στάση της Ελλάδας, εμείς έχουμε στόχο την επίλυση των ζητημάτων του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου με διάλογο».

Στο στόχαστρο του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας βρέθηκαν και οι ΗΠΑ, καθώς ο ίδιος ισχυρίστηκε πως η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την τρομοκρατία. «Δεν είναι σωστό οι ΗΠΑ να υποστηρίζουν το YPG με τη δικαιολογία της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους. Διότι το YPG ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγμα με το PKK. Αντί οι ΗΠΑ να συνεργάζονται με το YPG, που είναι τρομοκρατική οργάνωση, θα πρέπει να συνεργαστούν με την Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και 70 χρόνια», δήλωσε ο κ. Ακάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή