Οι τέσσερις εβδομάδες στην κόψη του ξυραφιού

Οι τέσσερις εβδομάδες στην κόψη του ξυραφιού

Στο συρτάρι τα σχέδια για άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29/3

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κόψη του ξυραφιού θα κινείται τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες η χώρα και πρωτίστως η Αττική, καθώς το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό και η πίεση στο σύστημα υγείας ιδιαίτερα μεγάλη, ενώ είναι δύσκολη η ακριβής πρόβλεψη για τον χρόνο αποκλιμάκωσης της έντασης του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αντοχές των υγειονομικών μονάδων θα δοκιμαστούν έτι περαιτέρω και υπολογίζεται ότι δεν αποκλείεται έως το τέλος του μηνός, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο ιδιωτικός τομέας της υγείας, σχεδόν στο σύνολό του, να καταστεί απαραίτητο να ενταχθεί στον σχεδιασμό του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Παράλληλα, όλα τα σχέδια περί ουσιαστικού ανοίγματος οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, ή για την επαναλειτουργία των σχολείων μπαίνουν επί του παρόντος στο συρτάρι και το πιθανότερο είναι να μετατεθούν για αργότερα, όταν δηλαδή θα σημειωθεί σταθεροποίηση και στη συνέχεια σταδιακή κάμψη των κρουσμάτων.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή ήταν «υγειονομικού – κοινωνικού» και όχι οικονομικού χαρακτήρα. Ελήφθησαν, δηλαδή, με βασική στόχευση να συμβάλουν ώστε οι συγκεντρώσεις πολιτών –που ούτως ή άλλως γίνονται– να πραγματοποιούνται εκτός σπιτιών, οδηγώντας έτσι στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως δεν υπάρχουν αυστηρότερα μέτρα που μπορεί να λάβει η πολιτεία και πλέον εναπόκειται στους πολίτες να τηρήσουν τα υφιστάμενα, ώστε το τελευταίο κομμάτι μέσα στο τούνελ της πανδημίας να διανυθεί το συντομότερο δυνατό και με τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως ουσιαστικό ρόλο στον περιορισμό των απωλειών διαδραματίζει, ως φαίνεται, ο εμβολιασμός που προχωράει σταθερά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που συζήτησε η Επιτροπή των ειδικών την περασμένη εβδομάδα, τα κρούσματα στις ηλικίες 75 ετών και άνω είναι περίπου ίδια σε ποσοστό με τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020, γεγονός που αποδίδεται στον εμβολιασμό και δείχνει ότι πλέον είναι λιγότερο ευάλωτοι. 

Η πίεση που αισθάνεται η κοινωνία μετά τα διαδοχικά πολύμηνα lockdown του τελευταίου έτους και τις οικονομικές παρενέργειές τους έχει ευθεία αντανάκλαση και στο πολιτικό σκηνικό.

Οπως λέγεται, συμβάντα που άλλοτε θα απασχολούσαν σε μικρό βαθμό την κοινή γνώμη λαμβάνουν πολύ μεγάλες διαστάσεις, επισωρεύοντας φθορά στην κυβέρνηση, που πάντως δεν φαίνεται να αποτυπώνεται στο πεδίο της πρόθεσης ψήφου.

Η αμφισβήτηση των κυβερνητικών επιλογών στο πεδίο της πανδημίας φαίνεται πως εστιάζεται, πάντως, στους νέους: Τα άτομα νεότερων ηλικιών έχουν υποστεί σημαντικούς περιορισμούς προς χάριν των μεγαλυτέρων, τη στιγμή που τα ίδια δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά. Ενώ, παράλληλα, έχουν στοχοποιηθεί κατά περιόδους για την εξάπλωση του ιού, με χαρακτηριστικότερη την περίοδο του δεύτερου κύματος, τον περασμένο Νοέμβριο.

Το πώς θα επηρεάσει το τρίτο κύμα της πανδημίας την πολιτική συμπεριφορά των ψηφοφόρων προβληματίζει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, την περασμένη εβδομάδα (σε συνέντευξη στο Open), επισήμανε τον κίνδυνο μερίδα των πολιτών να στραφεί συνολικά κατά των κομμάτων και της πολιτικής, όπως είχε συμβεί και πάλι κατά την πρώτη περίοδο των μνημονίων. «Λέω ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μια στιγμή ιδιαίτερης έντασης και κρίσης. Εγώ θα την παρομοίαζα με την εικόνα που είχαμε το 2010-2012, που πραγματικά υπάρχει ένας κίνδυνος που αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ θα το πω ανοιχτά. Δηλαδή, να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ρεύμα αντιπολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζεται η πεποίθηση πως από τον Μάιο, δηλαδή την περίοδο του Πάσχα, το τοπίο στη χώρα θα είναι εντελώς διαφορετικό και θα καταστήσει την τρέχουσα, ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο οριστική «παρένθεση». Oπως λέγεται, ο εμβολιασμός των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού σε συνδυασμό με τη βελτίωση του καιρού θα επιτρέψουν τη συνολική επανεκκίνηση της οικονομίας και την επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα.

Μάλιστα προστίθεται, με «οδηγό» το περυσινό καλοκαίρι, ότι αυτή θα έχει διάρκεια πέντε μηνών –παρά το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί θα συνεχίζονται–, καθώς με την ανοσία που θα δημιουργείται και τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες δεν θα υπάρχει κίνδυνος να διακοπεί από κάποιο lockdown, όπως συνέβη στα τέλη του περασμένου φθινοπώρου και τον φετινό χειμώνα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη θετική, σε σχέση με το 2020, πορεία του τουρισμού, εκτιμάται πως θα μεταβάλει ουσιαστικά την ψυχολογία των πολιτών και συνολικά το υφιστάμενο κλίμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή