Τα στοιχήματα του ανοίγματος

Τα στοιχήματα του ανοίγματος

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κρισιμότερη φάση από την έναρξη της πανδημίας πέρυσι τον Φεβρουάριο εισέρχεται πλέον η χώρα, καθώς από τη μια τα νοσοκομεία δεν έχουν άλλα περιθώρια επιβάρυνσης και από την άλλη η ψυχολογική κόπωση των πολιτών είναι τέτοια, που εκ των πραγμάτων οδηγεί σε καταστρατήγηση των περιορισμών. Η απόφαση της κυβέρνησης για «μερική αποσυμπίεση» και όχι συνολικό άνοιγμα της οικονομίας κρίθηκε επιβεβλημένη ώστε να υπάρξει διαχείριση αυτής της σύνθετης κατάστασης και να βρεθεί η χρυσή ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο αντικρουόμενα δεδομένα. Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι μπροστά, ώστε οι κυβερνητικές παρεμβάσεις να φέρουν το επιθυμητικό αποτέλεσμα και «να πάμε στο Πάσχα ασφαλείς», όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή.  

Τρία είναι τα δεδομένα που θα κρίνουν το αποτέλεσμα της φάσης που βρισκόμαστε και το ποιες θα είναι οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα ενόψει του Πάσχα.  

Πρώτον, η κατάσταση που θα επικρατήσει σε πάρκα, βουνά και παραλίες είναι από τις πιο κρίσιμες παραμέτρους. Η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μη μεταφερθεί ο συνωστισμός από τις πλατείες σε άλλους χώρους αναψυχής. Η απελευθέρωση της μετακίνησης από δήμο σε δήμο για αυτό το Σαββατοκύριακο θα λειτουργήσει ως κρας τεστ. Η απόφαση έχει στον πυρήνα της τη φιλοσοφία «περισσότερες επιλογές για τους πολίτες, λιγότερος συνωστισμός». Εάν την Κυριακή το βράδυ το μέτρο έχει λειτουργήσει, τότε μπορεί να το δούμε και το επόμενο Σαββατοκύριακο και ακολούθως και τις καθημερινές. Διαφορετικά, όπως είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης, «αν δούμε συνωστισμό, οι περιορισμοί μπορούν να επανέλθουν».   

Δεύτερον, το στοίχημα του λιανεμπορίου. Η οικονομία πρέπει πάση θυσία να δουλέψει –αυτό ήδη συζητιόταν από τα μέσα Μαρτίου– εξ ου και η κυβέρνηση πήρε την απόφαση ανοίγματος της λιανικής, αλλά με αυστηρούς κανόνες. Εχει πολύ μεγάλη σημασία η λειτουργία του λιανεμπορίου να μη γίνει αφορμή ή –ακόμη χειρότερα– πρόσχημα για έξτρα μετακινήσεις, συνωστισμούς και φαινόμενα μαζικής καταστρατήγησης των μέτρων. Δεν είναι τυχαίο πως άπαντες από την κυβέρνηση επισημαίνουν τη σημασία της ατομικής ευθύνης, ενώ στην εξίσωση μπαίνει και το θέμα της αυστηρής τήρησης των μέτρων από τους επαγγελματίες. Οι έλεγχοι δε στις επιχειρήσεις θα είναι πολύ πιο εντατικοί.  

Τρίτο μεγάλο στοίχημα για τις επόμενες 15 ημέρες, που θα κρίνει την πορεία της πανδημίας και μαζί τα επόμενα βήματα, είναι το πώς θα εξελιχθεί το self-testing. Ηδη από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να διατίθενται τα πρώτα τεστ στα φαρμακεία. Οπως έχουν τονίσει κυβερνητικά στελέχη, ο σχεδιασμός είναι να υπάρξει μαζικό testing αρχικά στα σχολεία, ώστε να ανοίξουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Ο κυβερνητικός στόχος είναι να μπορέσουν να ανοίξουν τουλάχιστον τα λύκεια στις 12 του μηνός, καθώς υπάρχει η πίεση της προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Και η διαχείριση του testing αποτελεί κομβικό κομμάτι των επόμενων 15 ημερών.   

Επιθυμία της κυβέρνησης για αυτό το κρίσιμο 15νθήμερο δεν είναι να εφαρμοστούν τα μέτρα με «σκληρή αστυνόμευση», αλλά να βασιστεί η τήρησή τους στην ατομική ευθύνη των πολιτών και στην εμπέδωση του αισθήματος πως βρισκόμαστε στο τέλος. Ο ρυθμός άλλωστε των εμβολιασμών θα αυξηθεί περαιτέρω, με τον κ. Μητσοτάκη να κάνει χθες λόγο για 1,5 εκατ. εμβολιασμούς εντός του Απριλίου.  

Από την εξέλιξη των τριών αυτών δεδομένων, που θα φανεί σε 15 ημέρες, θα εξαρτηθούν και οι επόμενες αποφάσεις, με κυριότερη το πώς θα κάνουμε Πάσχα. Μέχρι τότε δεν υπάρχει σχεδιασμός για κάποια άλλη χαλάρωση. Η αγωνία πάντως της κυβέρνησης να «πιάσουν» τα μέτρα έχει να κάνει και με τον σχεδιασμό ενόψει του Πάσχα. Επιθυμία είναι να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, ώστε να εορταστεί η μεγάλη θρησκευτική γιορτή στα χωριά. Χωρίς όμως ανοικτή εστίαση, αλλά σε αυλές και σε μπαλκόνια. Οπως είπε και ο πρωθυπουργός κατά την τριτολογία του στη Βουλή, το άνοιγμα της εστίασης πηγαίνει για μετά το Πάσχα, ώστε να μην υπάρξουν συνωστισμοί εκείνες τις ημέρες, αντίθετα να καθίσει ο καθένας σπίτι με την οικογένειά του.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή