ΤΟΥΡΚΙΑ

Φ. Ντονμέζ: «Τα σεισμογραφικά μας επιστρέφουν σύντομα»

Φ. Ντονμέζ: «Τα σεισμογραφικά μας επιστρέφουν σύντομα»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τουρκία και το διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας για τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σε ελληνικά νησιά, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε πως τα γεωτρύπανα και τα σεισμογραφικά πλοία της Τουρκίας σύντομα θα επιστρέψουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

«To “Ορούτς Ρέις” συνεχίζει τις σεισμικές έρευνές του στα ανοιχτά της Αττάλειας. Το “Μπαρμπαρός” πήγε για μακροχρόνια συντήρηση και είναι στα ναυπηγεία στην Τούζλα. Το γεωτρύπανο “Γιαβούζ” ολοκληρώνει τις προμήθειές του, και σύντομα θα επιστρέψουν στις προγραμματισμένες εργασίες τους στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο κ. Ντονμέζ.

Eν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, συνοδευόμενος από τους αρχηγούς της αεροπορίας, του ναυτικού και του στρατού ξηράς, επισκέφθηκε την Ιμβρο. Ο κ. Ακάρ επιθεώρησε την 5η διοίκηση συντάγματος καταδρομέων.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, για πρώτη φορά ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας μαζί με όλη τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων επισκέφθηκαν την Ιμβρο, και αυτή θεωρείται σημαντική κίνηση, καθώς το συγκεκριμένο νησί βρίσκεται σε στρατηγικής σημασίας σημείο στο Αιγαίο.
Παράλληλα, με μια εντελώς διαφορετική εκδοχή παρουσιάζουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τα όσα εκτυλίχθηκαν στα ανοιχτά της Λέσβου με τους μετανάστες. Η εφημερίδα Sozcu στην ιστοσελίδα της αναφέρει πως «η τουρκική ακτοφυλακή εμπόδισε το ελληνικό σκάφος που προσπαθούσε να διώξει τους μετανάστες προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα», ενώ η Hurriyet σημειώνει πως «η τουρκική ακτοφυλακή προειδοποίησε με σειρήνες τις ελληνικές Αρχές».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP Ομέρ Τσελίκ αντέδρασε έντονα στην έκδοση γραμματοσήμου από την Κύπρο για την επέτειο της ίδρυσης της ΕΟΚΑ. «Καταριόμαστε αυτή την απόφαση. Η ΕΟΚΑ ήταν μια οργάνωση σφαγής. Εχουμε τη θέληση και την ισχύ να αντιμετωπίσουμε κάθε δολοφονική οργάνωση. Κανένας δεν θα μπορέσει να σφετεριστεί τα νόμιμα δικαιώματα της ΤΔΒΚ», δήλωσε ο κ. Τσελίκ.