Eπικοινωνία πριν από τις δύο επισκέψεις

Eπικοινωνία πριν από τις δύο επισκέψεις

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καμπή των ευρωτουρκικών σχέσεων βρέθηκε χθες στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Η τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη – Μισέλ πραγματοποιήθηκε ενόψει των επισκέψεων που έχουν προγραμματίσει οι δύο άνδρες την ερχόμενη εβδομάδα στη Λιβύη και στην Τουρκία, αντιστοίχως. 

Πρόκειται επίσης για την πρώτη επικοινωνία τους μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης-26ης Μαρτίου, το οποίο συνέβαλε σημαντικά στη συγκρότηση της έκθεσης του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, σχετικά με τους όρους που τίθενται στη θετική ατζέντα που παρασχέθηκε στην Τουρκία.

Ο κ. Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα μεταβούν στην Αγκυρα, όπου και θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ερχόμενη Τρίτη, την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια θα συναντούν τη λιβυκή ηγεσία, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων Αθήνας – Τρίπολης, έπειτα από ένα «βαρύ χειμώνα» σχεδόν δέκα ετών. Η επανεμφάνιση της Αθήνας στην Τρίπολη, μετά βέβαια την αποχώρηση του Φαγέζ αλ Σάρατζ, έχει ως βασικό στόχο την προσπάθεια να δημιουργηθούν εκ νέου συνθήκες προσέγγισης, σε μια χώρα όπου τα τελευταία 8-10 χρόνια η τουρκική επιρροή έχει αυξηθεί δυσανάλογα. 

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη έχει διαφημιστεί ιδιαιτέρως από τη λιβυκή πλευρά, η οποία παρουσιάζει την ελληνική παρουσία στην Τρίπολη ως απόδειξη της «ουδετερότητας» της μεταβατικής κυβέρνησης που θα διοικήσει τη χώρα έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο, όταν και έχουν προγραμματιστεί εθνικές εκλογές. Η ελληνική αντιπροσωπεία, βέβαια, έχει ως σκοπό την αναθέρμανση των σχέσεων αλλά και την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου στην κορυφή της ατζέντας. 

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντμέιμπα, πάντως, έχει χαρακτηρίσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο ως θετικό για τη χώρα του. 
Στην Τρίπολη θα βρεθούν την Τρίτη, με διαφορά λίγων ωρών, ο κ. Μητσοτάκης αλλά και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Το αν οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στην Τρίπολη είναι ακόμα άγνωστο.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επισήμανε (Center TV) ότι η εντατική διπλωματική δραστηριότητα της Ελλάδας έχει βρει ευήκοα ώτα σε αρκετές πλευρές, καθώς τα ελληνικά επιχειρήματα γίνονται δεκτά, λόγω της ευρύτερης ανησυχίας που υπάρχει για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις τουρκικές απειλές. 

Επίσης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από το American Hellenic Institute (AHI), αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κατ’ αρχάς, ο κ. Φλώρος εκτίμησε ότι η απειλή πολέμου (casus belli), την οποία κραδαίνει η Αγκυρα σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο, είναι «μη σοβαρή». Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ χαρακτήρισε επίσης την Τουρκία ως κοινό παρονομαστή αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς η γειτονική μας χώρα έχει μια περίεργη, μονομερή και εντελώς βολική για τα συμφέροντά της ερμηνεία του διεθνούς δικαίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή