Αρ. Πελώνη: Να απαλλαγεί η Λιβύη από κείμενα που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο

Αρ. Πελώνη: Να απαλλαγεί η Λιβύη από κείμενα που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού –ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια– θα επισφραγίσει και την επαναλειτουργία της ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη.

Όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, η Ελλάδα στηρίζει τη νέα κυβέρνηση της Λιβύης και είναι έτοιμη να στηρίξει την προσπάθειά της να οδηγήσει τη χώρα σε αξιόπιστες και συμπεριληπτικές εκλογές, και, κατά συνέπεια, στην πολιτική ομαλότητα και την ανασυγκρότηση.

Τόνισε, δε, ότι η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και η επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη «θα συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς -ιδίως μάλιστα στην ενέργεια, τις κατασκευές, την ασφάλεια- με σημαντικές προοπτικές στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις».

«Προσβλέπουμε ότι η νέα αυτή σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών θα γραφτεί πάνω στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της καλής πίστης. Είναι σημαντικό για τη Λιβύη, στη νέα αυτή εποχή, να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω, όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της. Αλλά και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο» συνέχισε η κ. Πελώνη.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι η Ελλάδα δηλώνει την ετοιμότητά της να στηρίξει τη Λιβύη και τους Λίβυους με όλους τους τρόπους, τόσο στο διμερές όσο και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ερωτηθείσα αν ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα του τουρκο-λιβυκού συμφώνου, είπε ότι οι ελληνικές θέσεις θα τεθούν όπως τις θέτει κάθε φορά ο πρωθυπουργός.

Στις 6 Απριλίου η επίσκεψη Κυρ. Μητσοτάκη στη Λιβύη

Υπενθυμίζεται πως η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Λιβύη είναι προγραμματισμένη για αύριο, Τρίτη, 6 Απριλίου. Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι και τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Όπως έγραφε στο φύλλο της Τετάρτης η «Καθημερινή», το προηγούμενο δεκαπενθήμερο διεξάγονταν συζητήσεις υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας ανάμεσα στην Αθήνα και στην Τρίπολη για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Η Αθήνα επιχειρεί να αποκτήσει παρουσία στη Λιβύη, με το ελληνικό ενδιαφέρον να εστιάζεται στην προσπάθεια απόκτησης παρουσίας σε μια χώρα όπου η Τουρκία έχει πλέον δυσανάλογα σημαντική επιρροή. 

Πρόσκληση για επίσκεψη στην Τρίπολη είχε λάβει ο κ. Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον νέο πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή