Σακελλαροπούλου: «Η ενότητα Ε.Ε., η μεγαλύτερη ασφάλεια»

Σακελλαροπούλου: «Η ενότητα Ε.Ε., η μεγαλύτερη ασφάλεια»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημασία της συμμαχίας της Ελλάδας με τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, η συνειδητοποίηση των εθνικών επιτυχιών αλλά και η αξία της αυτοκριτικής είναι τρία στοιχεία που ανέδειξε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον χθεσινό χαιρετισμό της στο συνέδριο του Economist.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέγγισε τις εθνικές επιτυχίες των τελευταίων 200 ετών ως μια συνάρτηση ανάμεσα στη γενναιότητα, που συχνά ερχόταν σε αντίθεση με τις επικρατούσες συνθήκες, και στη στρατηγική και τη μέριμνα για την υποστήριξη των στόχων μας από τις μεγάλες δυνάμεις.

Από τα δάνεια του αγώνα και τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου έως τον «αμετάκλητο γεωπολιτικό προσανατολισμό προς τη Δύση» μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ένταξη στην Ε.Ε., που απέτρεψε τις χειρότερες επιπτώσεις της πρόσφατης κρίσης χρέους, η κ. Σακελλαροπούλου ανέδειξε, με τον γνωστό, έμμεσο αλλά σαφή λόγο της, το νήμα που συνδέει τις εθνικές επιτυχίες με τις ισχυρές συμμαχίες.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αγνόησε τις αρνητικές όψεις αυτής της διάδρασης, δηλαδή την εξάρτηση από τον ξένο παράγοντα, που συνδέεται με αρνητικές όψεις της Ιστορίας. Παράλληλα επισήμανε ότι οι αρνητικές εξελίξεις οφείλονταν και σε δικά μας λάθη, που πρέπει να αποδεχόμαστε προκειμένου να κερδίζουμε σε αυτογνωσία. «Στην τελευταία κρίση χρέους της δεκαετίας του 2010, η Ελλάδα πλήρωσε ένα βαρύ τίμημα για τα λάθη του παρελθόντος», είπε. «Ωστόσο, οι δημοκρατικοί θεσμοί άντεξαν». Και πρόσθεσε: «Απέναντι στην αβεβαιότητα του καιρού μας, η ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη αποτελεί τη μεγαλύτερη ασφάλεια».

Αργότερα χθες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε χαιρετισμό στην έναρξη των εργασιών της διαδικτυακής Διεθνούς Επετειακής Συνδιάσκεψης Ρομά 1971-2021. Μετά ένα χρόνο στο Προεδρικό Μέγαρο, είναι πλέον σαφές ότι ένα κύριο χαρακτηριστικό των πρωτοβουλιών της κ. Σακελλαροπούλου είναι η έννοια της συμπεριληπτικότητας. «Πενήντα χρόνια μετά το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά του Λονδίνου, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να διερευνηθεί το πώς θα ξεπεραστούν, με τη σύμπραξη της πολιτείας, οι χρόνιες παθογένειες που εξαναγκάζουν τους Ελληνες Ρομά σε κοινωνικό αποκλεισμό», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή