Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας

Διαγραφή μέρους βασικής οφειλής και μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που να μη συμφωνεί με το συμπέρασμα του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», σύμφωνα με το οποίο «η πανδημία, από καλύτερος σύμμαχος στο πεδίο της κοινής γνώμης και της εκλογικής συμπεριφοράς για την κυβέρνηση, γίνεται πλέον ο εφιάλτης της». Ο εκλογικός συναγερμός που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο κόμμα στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν προϊόν πολλών συσκέψεων που έχουν πραγματοποιηθεί. Στον 6ο όροφο της Κουμουνδούρου εκτιμούν πως η πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης μπορεί να φέρει πολύ πιο κοντά τις πολιτικές εξελίξεις και όλα θα κριθούν το καλοκαίρι που έρχεται. Με αυτό το σκεπτικό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί το κόμμα του να είναι απολύτως έτοιμο σε προγραμματικό επίπεδο. «Μητέρα των μαχών» για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οι αλλαγές στα εργασιακά, με το κόμμα να προετοιμάζεται από τώρα για να ξαναβρεθεί στους δρόμους προκειμένου να δημιουργήσει νέες συμμαχίες.

Τη στιγμή που, όπως επαναλαμβάνουν, οι αντοχές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων έχουν εξαντληθεί και τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται, στην Κουμουνδούρου έχουν ετοιμάσει ένα σχέδιο για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας. Θα παρουσιαστεί από τον Αλέξη Τσίπρα την εβδομάδα που έρχεται, στα πρότυπα του προγράμματος για το νέο ΕΣΥ. Θα περιλαμβάνει τόσο μέτρα για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία όσο και εργαλεία ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ διαρθρώνεται σε τρεις πυλώνες:

• Μέτρα για το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες.

Με δεδομένο ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι και το τέλος του 2020 δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 7 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, στο σχέδιο περιλαμβάνεται η διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, 40%-60% ανάλογα με την περίπτωση, για συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών και αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις, με χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο.

• Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει σειρά σημαντικών παρεμβάσεων, όπως τη μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για ένα χρονικό διάστημα κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιαστεί και μια πρόταση κρατικής παρέμβασης για την επίλυση του ζητήματος των επιταγών που αποτελεί βραχνά για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

• Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.

Κατάργηση του νέου πτωχευτικού νόμου και νέο πλαίσιο με επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας.

H παρουσίαση

Oπως τονίζεται από το οικονομικό επιτελείο της Κουμουνδούρου, το πλάνο που θα παρουσιαστεί αποτελεί το πρώτο βήμα στον συνολικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Συνδέεται άρρηκτα με την πρόταση του κόμματος για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και γενικότερα των ευρωπαϊκών πόρων, η οποία αποτυπώνει σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο τον σχεδιασμό της Κουμουνδούρου για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου προς μια περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη, διατηρήσιμη και δίκαιη κατεύθυνση.

Στην παρουσίαση της ολιστικής πρότασης θα συμμετάσχουν οι τομεάρχες Οικονομικών και Οικονομίας, Εφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων (Κων. Μίχαλος, Γ. Χατζηθεοδοσίου και Γ. Καββαθάς) και η Λούκα Κατσέλη, η οποία είχε φτιάξει το αρχικό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Και επειδή στην αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζουν να ψάχνουν επιστήμονες – τεχνοκράτες και νέα πρόσωπα που θα ενισχύουν το προφίλ του κόμματος, στην εκδήλωση θα λάβει μέρος ο καθηγητής, κάτοχος της έδρας Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Αιμίλιος Αυγουλέας και ο καθηγητής Εμπορικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Αυγιτίδης. 

Κατά την παρουσίαση θα προβληθούν στοιχεία που θα αποτυπώνουν τη σημερινή κατάσταση στην ελληνική οικονομία. Οπως επισημαίνουν κομματικές πηγές, σύμφωνα με τη Eurostat, το 2020 οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα υπέστησαν την τρίτη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη, ενώ το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας σημείωσε την ίδια χρονιά απώλεια 41,6 δισ. ευρώ. Τονίζουν επίσης ότι οι μεσαίες επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες με την απειλή «λουκέτου», καθώς το 23% δηλώνει σε έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ ότι είναι αρκετά έως πολύ πιθανόν να κλείσει. Τα νούμερα εκτινάσσονται στους κλάδους με ιδιαίτερη συμμετοχή στην απασχόληση, όπως η εστίαση, όπου το ποσοστό ανέρχεται στο 41,7%, και στο εμπόριο με 34%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή