ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμες αποφάσεις για τη Novartis

Η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί άμεσα για την άρση ή μη του καθεστώτος ανωνυμίας των προστατευόμενων μαρτύρων

Κρίσιμες αποφάσεις για τη Novartis

Σημαντικές εξελίξεις, που μπορεί να οδηγήσουν και σε ανατροπές στις έρευνες για την υπόθεση της Novartis, και να πυροδοτήσουν εκ νέου πολιτικές αντιπαραθέσεις, βρίσκονται σε προχωρημένες διεργασίες, τόσο στις ανακρίσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο των διαδικασιών για το Ειδικό Δικαστήριο, όσο και στη νεοσύστατη Οικονομική Εισαγγελία στην οποία έχει κληροδοτηθεί το πακέτο της υπόθεσης από την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη με τους δύο πολιτικούς, που ακόμα βρίσκονται σε έρευνα.
Οι έντονες διεργασίες σε δικαστικό επίπεδο σχετίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», με το πώς θα καταθέσουν ενώπιον της ανακρίτριας του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου οι λεγόμενοι προστατευόμενοι μάρτυρες, στις καταθέσεις των οποίων στηρίχθηκε αποκλειστικά η ενοχοποίηση των πολιτικών στην υπόθεση της Novartis, δημιουργώντας το γνωστό πολιτικό σκάνδαλο, η διερεύνηση του οποίου μετά τη Βουλή βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, στον Αρειο Πάγο όπου διεξάγονται οι ανακρίσεις με επίκεντρο τη δραστηριότητα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, το θέμα που τίθεται πλέον επί τάπητος και το οποίο εκτιμάται ως μείζονος δικαστικής και πολιτικής σημασίας, είναι πώς θα εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, αν δηλαδή θα κληθούν να εξεταστούν υπό το καθεστώς της προστασίας στο οποίο βρίσκονται σήμερα ή αν θα αποχαρακτηριστούν, οπότε θα κληθούν με ονοματεπώνυμο και θα εμφανιστούν κανονικά ενώπιον της ανακρίτριας.

Το θέμα είναι μείζον. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες, τρεις αρχικά, στη συνέχεια έμειναν δύο, καθώς ο ένας από μόνος του έχει αποχαρακτηριστεί –πρόκειται για τον Νίκο Μανιαδάκη, οικονομολόγο– αν κληθούν να καταθέσουν σε καθεστώς ανωνυμίας, οι καταθέσεις τους εκτιμάται ότι θα κυλήσουν χωρίς εκπλήξεις. Ομως αν αποφασιστεί να καταθέσουν με ονοματεπώνυμο, δηλαδή αν δικαστικά αποφασιστεί να αποχαρακτηριστούν, τότε τα πράγματα αλλάζουν.

Και εδώ βρίσκεται το κρίσιμο σημείο των ανακρίσεων για το Ειδικό Δικαστήριο στην υπόθεση της Novartis. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που εποπτεύει των ανακρίσεων, Βασιλική Θεοδώρου, αναμένεται εντός της προσεχούς εβδομάδος να θέσει το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων επί της ουσίας και να προτείνει λύσεις για την εξέτασή τους «εδώ και τώρα».

Η όποια απόφαση αναμένεται, όπως είναι φυσικό, με ενδιαφέρον τόσο από δικαστικής όσο και από πολιτικής πλευράς, καθώς εκτιμάται ότι θα καθορίσει και τη συνέχεια της διαδικασίας με τις διατάξεις περί Ειδικού Δικαστηρίου. Πάντως, το πώς θα καταθέσουν οι μάρτυρες αυτοί θα επιλυθεί σύντομα, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο για μια τόσο πολυσχιδή υπόθεση που εξελίχθηκε σε πολιτικό σκάνδαλο, αφήνοντας βαρύ αποτύπωμα και στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Το τι θα γίνει με τους προστατευόμενους μάρτυρες δεν απασχολεί μόνον τον Αρειο Πάγο και την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου, αλλά και τη νεοσύστατη Οικονομική Εισαγγελία, με επικεφαλής τον εισαγγελέα Χρήστο Μπαρδάκη, που χειρίζεται πλέον την υπόθεση Novartis, σε ό,τι αφορά τους δύο πολιτικούς, Αδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο, οι οποίοι βρίσκονται ακόμα υπό δικαστική έρευνα σε προκαταρκτικό στάδιο, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει από την έναρξη των ερευνών πέντε χρόνια! 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο εισαγγελέας Π. Καψιμάλης που μετέχει στην ομάδα της Οικονομικής Εισαγγελίας και έχει αναλάβει το βαρύ πακέτο των ερευνών για τη Novartis, στη μετά Τουλουπάκη εποχή, έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα να ξεκαθαρίσει η υπόθεση για τους δύο πολιτικούς, που βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς δικαστικής ομηρίας.

Προς τούτο στις προτεραιότητες της Οικονομικής Εισαγγελίας, που αποτελεί το διάδοχο δικαστικό σχήμα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, έχει τεθεί ήδη το μείζονος σημασίας ζήτημα τι θα γίνει με τους προστατευόμενους μάρτυρες. Αν θα συνεχίσουν να εξετάζονται ανωνύμως για τους Δημ. Αβραμόπουλο και Αδωνι Γεωργιάδη, ή αν η Εισαγγελία θα άρει αυτό το καθεστώς βγάζοντάς τους την «κουκούλα». 

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως σε ό,τι αφορά την ανωνυμία τους το θέμα εξετάζεται σοβαρά, όμως στο ζήτημα που σχετίζεται με την προστασία τους από διώξεις (ως «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος») η Οικονομική Εισαγγελία φέρεται να κλείνει υπέρ της θέσης να παραμείνουν σε αυτό το καθεστώς, γιατί αλλιώς θα ενεργοποιηθούν μηνύσεις πολιτικών τους οποίους ενοχοποίησαν χωρίς στοιχεία και θα εμπλακούν οι μάρτυρες σε ατέρμονες και πολύ δυσάρεστες δικαστικές περιπέτειες με ό,τι άλλο μπορεί αυτό να συνεπάγεται.

Πάντως, όλες οι εκτιμήσεις για την πορεία της υπόθεσης σε ό,τι αφορά τους Αδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο, οδηγούν στο ότι η Οικονομική Εισαγγελία επιχειρεί ήδη να ξεκαθαρίσει το τοπίο πριν από το τέλος του δικαστικού έτους, για να κλείσει ένα κεφάλαιο που ήδη έχει εκθέσει τη Δικαιοσύνη, καθώς μία προκαταρκτική έρευνα που από τον νόμο όφειλε να έχει ολοκληρωθεί από χρόνια, παραμένει ακόμα ανοικτή για πολιτικά πρόσωπα για τα οποία διεθνώς η νομοθεσία επιβάλλει άμεσες δικαστικές διαδικασίες για προφανείς λόγους που σχετίζονται με την προστασία του πολιτικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, εκτός από τους προστατευόμενους μάρτυρες που μένει να εξεταστούν από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, η ανάκριση σύντομα θα περάσει και στο άλλο σκέλος των ερευνών, που αφορά τις καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή κατά Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Ο κ. Μιωνή έχει κληθεί σε κατάθεση στις 22 Απριλίου από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου. Η κατάθεσή του αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, κυρίως για το αν θα εισφέρει και νέα στοιχεία στις δικαστικές αρχές. Σε κάθε περίπτωση, οι δικαστικές διαδικασίες για τo διπλό σκάνδαλο της Novartis (ένα με τη φαρμακευτική δαπάνη και το άλλο με την ενοχοποίηση χωρίς στοιχεία των πολιτικών) βρίσκονται πια σε πλήρη εξέλιξη και θα δούμε τι θα βγάλουν…