ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος υπέρ των σχημάτων συνεργασίας

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος υπέρ των σχημάτων συνεργασίας

Τη σημασία που διαδραματίζουν η Ελλάδα και οι Ενοπλες Δυνάμεις σε μια ευαίσθητη περιοχή κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου, επισήμανε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος, μιλώντας μέσω Διαδικτύου σε σπουδαστές της Σχολής Εθνικής Αμύνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΕΘΑ, ο κ. Φλώρος αναφέρθηκε στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας, το οποίο σε συνδυασμό με τη στρατηγική και γεωπολιτική σημασία της χώρας μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής και Ανατ. Μεσογείου και των Βαλκανίων, καθίσταται μία από τις πιο ευαίσθητες και απαιτητικές, από πλευράς ασφαλείας, περιοχές του πλανήτη, όπου τα αποκλίνοντα συμφέροντα και οι επιδιώξεις αυξάνουν την πολυπλοκότητα και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες επίλυσης των συγκρούσεων, διενέξεων και χρόνιων ζητημάτων.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σταθερά προσηλωμένη στην επίλυση των διαφορών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την υποστήριξη των Ε.Δ. στα διμερή, τριμερή και πολυμερή σχήματα με χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ην. Αραβικά Εμιράτα, η Κύπρος, η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία. Εκανε, επίσης, ιδιαίτερη μνεία στη σημασία του ελληνοαμερικανικού στρατηγικού διαλόγου, μάλιστα στο πλαίσιο της πρόσφατης επικαιροποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement, MDCA).

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη νέα δομή δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι εξασφαλίζονται η προαγωγή της διακλαδικότητας και ο εκσυγχρονισμός των δομών διοίκησης. Επιπλέον, τονίζεται ότι με το νέο σχήμα ειδικών δυνάμεων και των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων με την ίδρυση Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου, η διακλαδικότητα προωθείται και στην πράξη.