Η Αθήνα θα αποτρέψει τετελεσμένα

Η Αθήνα θα αποτρέψει τετελεσμένα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδειξη της διπλωματικής δυναμικής που έχει αποκτήσει η χώρα στην περιοχή αποτελούν οι χθεσινές επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος βρέθηκε σε Ισραήλ, Δυτική Οχθη και Ιορδανία, όπου είχε επαφές με το σύνολο των εμπλεκομένων στην κρίση των τελευταίων ημερών. Αποτελεί ιδιαίτερης σημασίας γεγονός ότι το ταξίδι του κ. Δένδια στην περιοχή πραγματοποιήθηκε σε πλήρη γνώση και κατόπιν συνεννόησης με τους βασικούς εταίρους της Ελλάδας σε περιφερειακό και ευρύτερο επίπεδο, όπως η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), καθώς, επίσης, οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Ο κ. Δένδιας αποτέλεσε τον πρώτο Ευρωπαίο αξιωματούχο που επισκέφθηκε την περιοχή, γεγονός που δεν διέλαθε την προσοχή των Ισραηλινών, οι οποίοι απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών. Χθες το μεσημέρι, μάλιστα, ο κ. Δένδιας συμμετείχε από το Ισραήλ στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. υπό τον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ. Πέρα από την ευρύτερη σημασία για όλα όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, η επίσκεψη του κ. Δένδια ήταν και ένα μήνυμα ότι η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις και δεν προτίθεται να επιτρέψει δημιουργία τετελεσμένων, όπως αυτό του τουρκολιβυκού μνημονίου που υπεγράφη εν θερμώ από τον πολιορκούμενο το 2019 πρωθυπουργό της Τρίπολης Φαγέζ αλ Σαράζ.

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε αρχικά με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄, ενώ αμέσως μετά, ευρισκόμενος στην ίδια πόλη, είχε επαφές και με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι. Μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Ασκενάζι δήλωσε ότι τον ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις, αποδίδοντας έμφαση στο ότι «οι τρομοκράτες της Χαμάς είναι υπεύθυνοι για την κλιμάκωση». Επίσης τον ευχαρίστησε για την αναγνώριση τόσο από τον κ. Δένδια όσο και από τον ελληνικό λαό για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και την κατηγορηματική καταδίκη του καταιγισμού πυραύλων από τη Χαμάς, καθώς και για την επίσκεψη, περιγράφοντάς την ως «σημάδι υποστήριξης και αλληλεγγύης με το Ισραήλ».

Από την Ιερουσαλήμ, ο κ. Δένδιας μετέβη στη Ραμάλα όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμαντ Σταγέχ. Στη συνέχεια, συμμετείχε στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και τελικός σταθμός του στην περιοχή ήταν το Αμμάν της Ιορδανίας, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Αϊμάν Σαφάντι. Αύριο ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Κάιρο όπου θα συναντηθεί και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Μετά τις επαφές που είχε χθες στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι «απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασία της ανθρώπινης ζωής», ενώ καταδίκασε «με τον πιο καθαρό τρόπο την εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών από τη Χαμάς κατά του Ισραήλ». Ο κ. Δένδιας επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «είναι ενέργεια απολύτως και καθολικά καταδικαστέα» και πως «το Ισραήλ, όπως και κάθε χώρα του κόσμου, έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα».

Ο υπουργός μετέφερε στους συνομιλητές του ότι «οφείλει να αναληφθεί πρωτοβουλία για το Μεσανατολικό», επισημαίνοντας ότι «η λύση στην οποία πρέπει να καταλήξουμε είναι σαφής. Είναι η λύση την οποία προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δύο κράτη στα σύνορα του 1967 με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο κρατών». Ως προς τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «οι εμπρηστικές δηλώσεις και οι μονομερείς τοποθετήσεις σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κατάσταση, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, δεν βοηθούν». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή