Ελληνοτουρκικά: Συνέχιση της επικοινωνίας με την Άγκυρα

Ελληνοτουρκικά: Συνέχιση της επικοινωνίας με την Άγκυρα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αθήνα θα εξακολουθήσει να προσέρχεται στις συζητήσεις που έχουν προγραμματιστεί με την Αγκυρα, ωστόσο με επιφυλάξεις, σημείωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, από τη Λευκωσία όπου παρέμεινε και χθες. «Εμείς», είπε, «θα επιμείνουμε γιατί είναι καλό να υπάρχει το κανάλι επικοινωνίας, είναι καλό να υπάρχει ο δίαυλος επικοινωνίας με την άλλη πλευρά». Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι οι δύο πλευρές θα συζητήσουν «και στο πλαίσιο του μηχανισμού αποκλιμάκωσης του ΝΑΤΟ μεταξύ στρατιωτικών στελεχών, με δύο στοιχεία κατά νου. Πρώτον, οι συνολικές διαφορές επιλύονται σε επίπεδο πολιτικό και διπλωματικό, όχι με επαφή στρατιωτικών στελεχών μόνο. Και, δεύτερον, δεν μπορεί να συζητούμε και να περιμένουμε πραγματική και σοβαρή βελτίωση υπό το καθεστώς εντάσεων απειλών και μονομερών ενεργειών, όπως είναι οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος τουρκικών αεροσκαφών. Αυτές οι κινήσεις πραγματικά υπονομεύουν αυτό το ίδιο το πνεύμα και το νόημα του διαλόγου που υποτίθεται ότι προάγει τη συνεννόηση».

Εν τω μεταξύ, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας βρέθηκε στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε, για τέταρτη φορά σε τρεις μήνες, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον κ. Σούκρι για τις επαφές που είχε με τον Ισραηλινό και τον Ιορδανό ομόλογό του, καθώς και με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό. Ο κ. Σούκρι ενημέρωσε τον κ. Δένδια για τις επαφές που είχε στο Παρίσι ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο πλαίσιο της προσπάθειας κατάπαυσης του πυρός στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη. Ο κ. Δένδιας δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως εκφράζει «συγκρατημένη αισιοδοξία ότι σύντομα θα έχουμε θετική κατάληξη ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο μαραθώνιος επαφών του κ. Δένδια στη Μέση Ανατολή αναδεικνύει την ενεργό εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς καταδεικνύει ότι η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε μια περιοχή της άμεσης γειτονίας της. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο κ. Δένδιας επισήμανε στο σύνολο των συνομιλητών του τη σημασία σταθεροποίησης της κατάστασης στην περιοχή, αλλά και τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί και διαδραματίζει η Ελλάδα, ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, καθώς μπορεί και συνομιλεί με το σύνολο των πλευρών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή