Καταστροφολογία όχι, ελπίδα ναι, το μότο Τσίπρα

Καταστροφολογία όχι, ελπίδα ναι, το μότο Τσίπρα

Τι αλλάζει στη στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεδομένου ότι στη χώρα θα εισρεύσουν πολλά χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, μέχρι και το 2022 δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί, αλλά και ο τουρισμός φέτος δεν θα κινηθεί σε απογοητευτικούς ρυθμούς, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν αυταπάτες πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να «αυτοκτονήσει πολιτικά» και να επιβάλει κάποιου είδους λιτότητα στη χώρα. Η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου αρνείται να κινηθεί με όρους 2015, επιθυμώντας τη γρήγορη ωρίμανση του κόμματος. Το τελευταίο 20ήμερο ο Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας σαφώς πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ των μνημονίων, χτυπά καμπανάκι σε όσους πολιτεύονται ακόμα με κινδυνολογικούς όρους και προτάσσει πως η ανάπτυξη που θα υπάρξει πρέπει να είναι συμπεριληπτική, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες.

Οσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργάτες του μέσα στην εβδομάδα –και είναι σε θέση να γνωρίζει αποκλειστικά η «Κ»– φανερώνουν τη στρατηγική και την αναθεωρημένη αιχμή της αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ.: «Μπροστά μας δεν έχουμε μόνο τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας από μια κυβέρνηση που ασκεί συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές όπου βρίσκει την ευκαιρία. Εχουμε μια προοδευτική γενιά που, μόλις πήγε να ανασάνει μετά τα μνημόνια, τη χτύπησε η πανδημία. Τώρα προσβλέπει σε ένα καλύτερο μέλλον και μια πιο ανοιχτή και σύγχρονη κοινωνία. Σε αυτή την ελπίδα πρέπει να δώσουμε μια προοδευτική προοπτική. Οχι με άχρωμες επιλογές μέσου όρου, ούτε με καταστροφολογία, αλλά με ένα πρόγραμμα ρεαλιστικού ριζοσπαστισμού», επισήμανε ο τέως πρωθυπουργός.

Οι εκτιμήσεις

Στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν πως οι επιλογές του Μαξίμου με το εργασιακό νομοσχέδιο που προωθείται θα φέρουν σε δύσκολη θέση κυρίως τους νέους εργαζομένους, ενδεχομένως να οδηγήσουν και σε αύξηση τους δείκτες της ανεργίας. Εκτιμούν πως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας δεν θα ωφεληθούν από τον τρόπο που θα αξιοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ωστόσο, η τρόικα δεν θα επιστρέψει στο Hilton και στα υπουργεία για να κάνει φύλλο και φτερό τις διευθύνσεις τους. Το «κλειδί» όσων είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε έμπιστά του πρόσωπα είναι πως θέλει να επενδύσει στην «ελπίδα» και όχι στην αγανάκτηση και στην «καταστροφολογία», πετώντας οριστικά στα σκουπίδια το αφήγημα του αντιμνημονίου. 

Και επειδή στην πολιτική υπάρχει συνέχεια, είναι αρκετοί όσοι βλέπουν σε αυτή την αλλαγή της Κουμουνδούρου μια προσπάθεια δικαίωσης των 4,5 ετών στη διακυβέρνηση. «Δεν θα υπάρξει άλλο μνημόνιο, γιατί φροντίσαμε και φτιάξαμε ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι και ρυθμίσαμε το χρέος», σημείωσε βουλευτής της προεδρικής πτέρυγας, ο οποίος είναι αισιόδοξος ότι ο ριζοσπαστικός πόλος του κόμματος δεν θα προβάλει αντιρρήσεις στη νέα ρητορική. Ποιος άλλωστε μέσα στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν συμφωνεί με τη χάραξη μιας πολιτικής που θα στοχεύει στην άρση των ανισοτήτων;
«Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» για τον Αλέξη Τσίπρα, που προχωράει σε μια αλλαγή στρατηγικής μετά μια σχεδόν διετή και επώδυνη και για τα εσωκομματικά παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στη ζώνη του 20%-25% δημοσκοπικά, από την οποία θέλει να «ξεκολλήσει», αλλά και ύστερα από μια μακροχρόνια στοχοποίηση για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του 2014. Επιχειρούν στην αξιωματική αντιπολίτευση να πουν τα πράγματα με το όνομά τους και να εστιάσουν σε έναν προγραμματικό λόγο ο οποίος αποκρυσταλλώνεται μέσα από τις συνεχείς εκδηλώσεις και παρουσιάσεις που γίνονται με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα σπεύδουν να προλάβουν και τη μεταπανδημική εποχή, στην οποία η ανάκαμψη θα είναι γεγονός, αλλά, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι νεοφιλελεύθερες εμμονές του Μαξίμου θα προκαλέσουν έναν φαύλο κύκλο ανατροφοδότησης οικονομικών προβλημάτων. Στο μικροσκόπιο της Κουμουνδούρου μπήκε πρόσφατα και η έρευνα της Κάπα Research για νέους 17-39 ετών, που φαίνεται πως διατηρούν μια δυναμική χωρίς να εμφανίζουν διάθεση τιμωρίας του πολιτικού συστήματος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί η άποψη πως, με αυτή τη μετάβαση που κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, το κόμμα θα μπορεί πολύ πιο εύκολα και χωρίς «αστερίσκους» να αποτυπωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως μια δύναμη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Νομοσχέδια, όπως αυτό για τη συνεπιμέλεια, εκτιμούν πως θα προκαλούν ρωγμές στη Ν.Δ., και επόμενο κρίσιμο crash test αναμένουν πως θα είναι οι αλλαγές στα εργασιακά. Η συζήτηση για το νέο αφήγημα θα κορυφωθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση ενόψει της πραγματοποίησης της προγραμματικής συνδιάσκεψης, η διεξαγωγή της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πήρε μια νέα μικρή μετάθεση για τα τέλη Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή