Κορωνοϊός: Προτεραιότητα στους εμβολιασμούς από την κυβέρνηση

Κορωνοϊός: Προτεραιότητα στους εμβολιασμούς από την κυβέρνηση

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως και την επόμενη εβδομάδα να βγει στον αέρα η νέα κυβερνητική καμπάνια που θα έχει ως κεντρικό θέμα την προτροπή προς τους πολίτες να εμβολιαστούν, με στόχο να ανέβουν περαιτέρω τα ποσοστά ανοσίας στον ελληνικό πληθυσμό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το τελευταίο διάστημα λαμβάνουν σειρά κλειστές συσκέψεις με επίκεντρο την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθεί η πλειοψηφία το επόμενο διάστημα. Εκεί έχει τεθεί το εξής δίλημμα: Εάν πρέπει η κυβέρνηση στη νέα της καμπάνια να έχει στο κέντρο του μηνύματος που θα εκπέμψει την τήρηση των μέτρων ή τον εμβολιασμό. Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως το βασικό διακύβευμα αυτή τη στιγμή είναι η αύξηση των εμβολιασμών, η οποία θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στα δύο βασικότερα επίπεδα: Πρώτον, στην αύξηση του τείχους ανοσίας και την απομάκρυνση από τον κίνδυνο να επιστρέψει η πανδημία και, δεύτερον, στην ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομίας και του τουρισμού. Η τήρηση των μέτρων προφανώς και είναι σημαντική και θα υπάρχει στο μήνυμα, αλλά αυτή τη στιγμή προέχει, όπως ειπώθηκε, να δοθεί βάση στον εμβολιασμό.  

Η πίεση στα νησιά  

Υπάρχει ένα επιπλέον στοιχείο, άμεσα συνδεδεμένο με την οικονομία και τον τουρισμό, που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα του εμβολιασμού στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και στα νησιά. Η αύξηση του τουρισμού που έχει αρχίσει να διαφαίνεται την τελευταία εβδομάδα «πιέζει» να αυξηθεί η χωρητικότητα και στην εστίαση, καθώς οι εξωτερικοί χώροι φιλοξενούν πολύ μικρότερο αριθμό πελατών, με αποτέλεσμα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο να είναι αδύνατον να μπορέσουν να ικανοποιήσουν όλους τους επισκέπτες των τουριστικών περιοχών, προκαλώντας πολύ μεγάλη οικονομικά ζημία σε επιχειρήσεις και κράτος. Δεν είναι τυχαίο πως χθες ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως αύριο ανοίγει η πλατφόρμα και για τους 35-39 ετών για όλα τα εμβόλια, μόλις 5 ημέρες αφότου άνοιξε για τους 40-44 ετών, δείχνοντας πως η κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο να επιταχύνει τη διαδικασία και μέχρι αρχές Ιουνίου να έχουν ανοίξει όλα τα εμβόλια για όλες τις ηλικίες. Κάτι τέτοιο θα ξεκλειδώσει ουσιαστικά και το άνοιγμα της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους, καθώς θα μπορούν να μπουν τα λεγόμενα «προνόμια για εμβολιασμένους», όπως για παράδειγμα η χρήση εσωτερικού χώρου εστίασης, κάτι που τώρα πρακτικά δεν γίνεται, αφού δεν έχουν όλοι οι Ελληνες πολίτες πρόσβαση στον εμβολιασμό.  

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης έχει προαναγγείλει το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων εστίασης «όταν θα φτάσουμε το 50% του πληθυσμού εμβολιασμένο έστω με τη μία δόση». Μέχρι και χθες οι εμβολιασμένοι με μία δόση ήταν πάνω από 3,2 εκατ., που σημαίνει πως εντός του Ιουνίου αυτό το 50%, που έχει θέσει ως όριο ο υπουργός, θα έχει υλοποιηθεί. Παράλληλα, εντός Ιουνίου δεν αποκλείεται να δούμε την άρση μερικών ακόμη περιορισμών που εξακολουθούν να ισχύουν, όπως το όριο των 100 ατόμων σε γάμους και βαφτίσια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή