Ελληνοτουρκικά: Ρητορική έντασης από Άγκυρα

Ελληνοτουρκικά: Ρητορική έντασης από Άγκυρα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Αγκυρα δείχνει πως δεν αλλάζει πολιτική σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, όπως και στις κατηγορίες της κατά της Ελλάδας. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε πως η Toυρκία θα ξεκινήσει σύντομα νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚP Ομέρ Τσελίκ κατηγόρησε την Ελλάδα για απάνθρωπη συμπεριφορά εναντίον των προσφύγων και ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα είναι «επεκτατική χώρα»! Ο Φατίχ Ντονμέζ, απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης της 4ης Τουρκικής Συνόδου για την Ενέργεια και τους Φυσικούς Πόρους, αναφέρθηκε σε πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί οκτώ γεωτρήσεις στην περιοχή και έχουν προκύψει θετικές ενδείξεις σε ορισμένες εξ αυτών. Υποστήριξε δε πως «διατηρούμε ελπίδες. Υπάρχει ένα πεδίο απ’ όπου λαμβάνουμε θετικές ενδείξεις, πρέπει να ανοίξουμε νέα πηγάδια εκεί. Το πλωτό μας γεωτρύπανο “Γιαβούζ” βρίσκεται επί του παρόντος σε συντήρηση μακράς διαρκείας. Αφού τελειώσει αυτό, ελπίζουμε ότι θα αρχίσουμε να τρυπάμε ξανά σε εκείνη την περιοχή».

Οι διαφορές

Ο κ. Ντονμέζ ισχυρίστηκε πως «οι διαφορές που έχουμε με την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα είναι επειδή η Ελλάδα κατευθύνθηκε ανατολικά προς τα σύνορά μας, κυρίως με τους ισχυρισμούς της για το Καστελλόριζο, και εγείρει αξιώσεις μέσω των νησιών. Ομως εμείς επαναλάβαμε πολλές φορές πως το διεθνές δίκαιο και οι προηγούμενες αποφάσεις δικαστηρίων είναι υπέρ μας και πως δεν θα μπορέσουν να βγουν κερδισμένοι με τα επιχειρήματά τους».

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, απαντώντας στους ισχυρισμούς της Ελλάδας περί «επεκτατισμού» της Τουρκίας, ανέφερε ότι «η Ελλάδα αποκαλεί εμάς επεκτατικούς. Ξεκίνησε το 1821 και είναι αυτό που είναι τώρα. Αυτή είναι επεκτατική. Οσοι δεν το πιστεύουν, ας ρίξουν μια ματιά στον χάρτη της Ελλάδας από το 1821 μέχρι σήμερα». Οσο για το Κυπριακό, ο κ. Ακάρ σημείωσε πως πρέπει τώρα να γίνει κατανοητό από όλους ότι «η λύση μπορεί να είναι μόνο με δύο κυρίαρχα κράτη. Δεν υπάρχει άλλη λύση για εμάς».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑKP Ομέρ Τσελίκ αναφέρθηκε στο ηχητικό κανόνι που εγκαταστάθηκε στον Εβρο για την παρεμπόδιση των προσφυγικών ροών. 

Ο ίδιος μίλησε για πιθανότητα παρουσίασης προβλημάτων υγείας στους πρόσφυγες, ανέφερε πως «αυτό ουσιαστικά είναι ένα όπλο και το χρησιμοποιείτε σε ανθρώπους που φθάνουν στα σύνορά σας για να γλιτώσουν από τον θάνατο. Πώς μπορείτε να μιλάτε για ευρωπαϊκές αξίες; Είναι ντροπή! Ο πρόεδρός μας δείχνει στους Ευρωπαίους τα βίντεο που το ελληνικό Λιμενικό Σώμα βυθίζει τα σκάφη γεμάτα με πρόσφυγες και μετανάστες. Κάθε μέρα υπάρχουν τέτοια βίντεο με κάποιους να φορούν μάσκες και στολές και να βυθίζουν τα σκάφη. Οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες βυθίζονται στη Μεσόγειο». Eν τω μεταξύ, ο κ. Ακάρ αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και τόνισε πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ δεν είναι ούτε τα F-35 ούτε οι S-400 ή οτιδήποτε άλλο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η τρομοκρατική οργάνωση PKK / YPG».

Το απόγευμα της Δευτέρας ο εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου ζήτησε την απαγόρευση της λειτουργίας του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, το «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών και την απαγόρευση της πολιτικής δράσης 500 στελεχών του. Ο εισαγγελέας Μπεκίρ Σαχίν υποστήριξε πως «το HDP απειλεί την ενότητα και την ανεξαρτησία του τουρκικού κράτους».

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή