Με το πρόγραμμα των εμβολιασμών να προχωρεί, έστω με συμμετοχή κάπως κατώτερη των προσδοκιών σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και περιοχές, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δρομολογήσει το επόμενο βήμα, που είναι η λήψη αποφάσεων για το εύρος της υποχρεωτικότητας και τις διευκολύνσεις-προνόμια, οι οποίες θα παρέχονται σε όσους εμβολιάζονται.
«Κλειδί» για τις κυβερνητικές επιλογές θα αποτελέσει η εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής που αναμένεται να φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου εντός της εβδομάδας και πάντως πριν από το τέλος του μήνα. Με βάση αυτή θα δρομολογηθεί ο δημόσιος διάλογος, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα τεθούν σε εφαρμογή το φθινόπωρο, για δύο λόγους:
Πρώτον, όπως αναγνωρίζουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μέτρα διευκόλυνσης των εμβολιασθέντων δεν μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή εάν δεν υπάρχουν προηγουμένως διαθέσιμα εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού.
Δεύτερον, οι όποιες διευκολύνσεις θα έχουν ως επίκεντρο την παρουσία σε κλειστούς χώρους, οπότε θα ήταν άνευ αντικειμένου να τεθούν σε εφαρμογή άμεσα.
Παρότι, όπως προαναφέρθηκε, το Μαξίμου τελεί εν αναμονή της εισήγησης της Επιτροπής Βιοηθικής, κάποιες πρώτες συζητήσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εντός της κυβέρνησης. Στον πυρήνα τους βρίσκεται η προσέγγιση ότι οι όποιες διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους δεν πρέπει να αφορούν βασικές λειτουργίες της κοινωνικής ζωής, αλλά κυρίως τη σφαίρα της διασκέδασης. Ετσι, οι εμβολιασμένοι δεν θα έχουν αποκλειστική πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, εκπαίδευση και ταξίδια – χώρους στους οποίους με συγκεκριμένα μέτρα προστασίας θα μπορούν να πηγαίνουν και όσοι δεν έχουν εμβολιστεί.
Αντιθέτως, στο επίκεντρο των διευκολύνσεων θα βρεθούν εστιατόρια, μπαρ, ψυχαγωγία (θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες), σε κλειστούς χώρους, και ενδεχομένως αθλητικές εκδηλώσεις (π.χ. αγώνες μπάσκετ, βόλεϊ) επίσης σε κλειστούς χώρους. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη νομοθέτηση ρύθμισης που θα δίνει τη δυνατότητα – νομική κάλυψη στους ιδιοκτήτες των ανωτέρω επιχειρήσεων να επιτρέπουν την είσοδο στους χώρους τους μόνο σε όσους διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Μάλιστα, προκειμένου να υπάρξει ικανοποιητική συμμετοχή στο πρόγραμμα εξετάζεται και μια πιθανή δέσμη κινήτρων για όσους επιχειρηματίες συμμετάσχουν. Παρότι η σχετική συζήτηση δεν έχει γίνει ακόμη σε βάθος, τα κίνητρα λέγεται ότι θα μπορούσαν να είναι οικονομικής φύσεως ή να έχουν να κάνουν με τη χωρητικότητα της κάθε επιχείρησης. Δηλαδή, στα εστιατόρια, για παράδειγμα, να επιτρέπεται μεγαλύτερη πληρότητα σε όσα υποδέχονται αποκλειστικά όσους είναι εμβολιασμένοι.
Το δεύτερο ζήτημα που θα απασχολήσει την κυβέρνηση είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Σίγουρα ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός, όπως έχει προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, για τους υγειονομικούς, καθώς και τους εργαζομένους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ θα εξεταστεί εάν θα πρέπει να ενταχθεί και κάποια ακόμη κατηγορία σχετική με την ασφάλεια του κράτους, μετά την ΕΜΑΚ. Οσο για τις «ποινές» σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν, στο τραπέζι βρίσκονται μέτρα όπως η μετακίνηση σε άλλες υπηρεσίες που δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αλλά και αρνητικές επιπτώσεις σε θέματα όπως η μοριοδότηση και η επαγγελματική εξέλιξη, ακόμη και μισθολογικά. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της κυβέρνησης ο εμβολιασμός να καταστεί υποχρεωτικός για τις ανωτέρω κατηγορίες εργαζομένων είναι δεδομένη, ενώ επισημαίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική η δημόσια τοποθέτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου ότι η υποχρεωτικότητα δεν αντίκειται στο Σύνταγμα.
Το εργασιακό
Επί του παρόντος, πάντως, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στη συζήτηση στη Βουλή για το εργασιακό, επί του οποίου θα τοποθετηθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός την Τετάρτη το βράδυ. Μάλιστα, η κυβέρνηση θα προκαλέσει η ίδια ονομαστική ψηφοφορία, ώστε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν επί συγκεκριμένων άρθρων που θεωρούνται ευρείας αποδοχής. Ως τέτοια από το Μαξίμου αναφέρονται, μεταξύ άλλων, η ψηφιακή κάρτα εργασίας για έλεγχο και πάταξη της μαύρης-υποδηλωμένης εργασίας, η αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, τα μέτρα κατά της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, η θέσπιση δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία και η ανάληψη του κόστους (εξοπλισμού, συντήρησης κ.λπ.) από τον εργοδότη και τα μέτρα ασφάλειας και συνδικαλιστικά δικαιώματα για τους απασχολούμενους σε delivery και courier. Η επόμενη εβδομάδα θεωρείται σημαντική από την κυβέρνηση για ακόμη έναν λόγο: την Πέμπτη θα έρθει στην Αθήνα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επίσκεψη που σηματοδοτεί τη δρομολόγηση της εκταμίευσης κονδυλίων ύψους 7,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, εντός του 2021.