«Γκάζι» για νέες μεταρρυθμίσεις και το παρασκήνιο με Ερντογάν

«Γκάζι» για νέες μεταρρυθμίσεις και το παρασκήνιο με Ερντογάν

Αντίστροφη μέτρηση για να εισέλθουν στη Βουλή τα ν/σ για επικουρικές - Παιδεία

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο νέους μεγάλους κρίκους ετοιμάζεται να προσθέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον κύκλο των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες είχε δεσμευθεί προεκλογικά, καθώς την τρέxουσα εβδομάδα παίρνουν τον δρόμο προς έγκριση αρχικά από το υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια από τη Βουλή τα νομοσχέδια για την επικουρική ασφάλιση και την αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών. 

Ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι τα ανωτέρω νομοσχέδια θα οδηγήσουν σε νέα μετωπική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και σε έναν «καυτό» Ιούλιο στη Βουλή –μάλιστα το β΄ δεκαπενθήμερο δεν αποκλείεται να εισέλθουν προς κύρωση και τα μνημόνια της συμφωνίας των Πρεσπών–, καθώς υπογραμμίζουν τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρεί, όμως, πως με την Κουμουνδούρου να αναλώνεται σε θέσεις που παραπέμπουν στην «ακινησία» και στο παρελθόν, ενισχύεται περαιτέρω η πολιτική του ηγεμονία, όπως αυτή καταγράφεται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. 

Πάντως, ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού τα δύο νέα «δύσκολα» νομοσχέδια για την ασφάλιση και την Παιδεία να έλθουν στο προσκήνιο λίγες ημέρες μετά την ψήφιση –την περασμένη Τετάρτη– του νέου εργασιακού δεν έχει να κάνει μόνο με τη βούλησή του να ξαναπιάσει το μεταρρυθμιστικό νήμα, που εκ των πραγμάτων σε ένα βαθμό ανακόπηκε τον προηγούμενο χρόνο λόγω της πανδημίας. Οφείλεται και στη διάθεση να υπάρξει από το φθινόπωρο ένα «καθαρό» τοπίο στο εσωτερικό της χώρας, ώστε το τελευταίο κομμάτι του 2021 και κυρίως το 2022 να αποτελέσουν περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, με όχημα τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, σειρά μεγάλων πρότζεκτ, όπως το Ελληνικό και ο Βοτανικός, αλλά και επενδύσεων που βρίσκονται ήδη στα σκαριά.  

Υπενθυμίζεται πως το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει προετοιμάσει ο Πάνος Τσακλόγλου προβλέπει αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος, ώστε ο κάθε νέος ασφαλισμένος από την 1η Ιανουαρίου του 2020 να έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει έναν «ατομικό κουμπαρά» μέσω του οποίου θα μπορεί κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου να οικοδομεί την προσωπική του επικουρική σύνταξη. Επίσης, με το νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως θα τεθούν οι βάσεις ώστε, πέραν της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων, να εξετάζονται και οι επιδόσεις των εκπαιδευτικών.

Τα ελληνοτουρκικά

Η περαιτέρω προώθηση των μεταρρυθμίσεων φαίνεται ότι θα συμπέσει με μια περίοδο «ήρεμων νερών» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα «δύσκολη» στο πρώτο μέρος της, καθώς οι μνήμες από τις διαδοχικές κρίσεις που προκάλεσε η Αγκυρα  στον Εβρο και με το «Ορούτς Ρέις» είναι ακόμη σχετικά νωπές. Ομως, στη συνέχεια το κλίμα βελτιώθηκε, καθώς ο κ. Ερντογάν εμφανίσθηκε έτοιμος να αποφύγει κινήσεις που θα προκαλέσουν νέες εντάσεις τους επόμενους μήνες. Εξάλλου και η Τουρκία φαίνεται πως επιθυμεί το «μορατόριουμ» λόγω τουριστικής περιόδου, αλλά και εξαιτίας της κρίσιμης καμπής την οποία διέρχονται οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά κυρίως με την Ουάσιγκτον. Πάντως, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, δεν πρέπει να αναμένονται θεαματικές εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων το επόμενο διάστημα, ούτε κάποια νέα συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν στο άμεσο μέλλον, παρότι θεωρείται σημαντικό ότι συμφωνήθηκε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία των δύο πλευρών μέσω των διπλωματικών συμβούλων τους, Ελένης Σουρανή και Ιμπραχίμ Καλίν, αντίστοιχα.

Επί της ουσίας, έμφαση θα δοθεί στη λεγόμενη «θετική ατζέντα» θεμάτων χαμηλής πολιτικής καθώς και στη συνέχιση των διερευνητικών επαφών. Επίσης, δεν παραγνωρίζεται ότι νέα περιπλοκή μπορεί να αποτελέσουν τυχόν «επιθετικές» κινήσεις της Τουρκίας στο μέτωπο του Κυπριακού, οι οποίες όχι μόνο δεν αποκλείονται, αλλά αντιθέτως θεωρούνται πολύ πιθανές. Σημειώνεται ότι η στάση της Τουρκίας υπέρ της προοπτικής δύο κρατών στην Κύπρο είναι πλέον τόσο κάθετη και το χάσμα με την Αθήνα και τη Λευκωσία τόσο μεγάλο, που το θέμα ουσιαστικά δεν συζητήθηκε στο διάρκειας 50 λεπτών τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν.

Ιδιαίτερης σημασίας για τις ελληνικές θέσεις, τέλος, χαρακτηρίζεται από την Αθήνα μια γενικότερη αναφορά στη Δήλωση της πρόσφατης συνόδου ΗΠΑ – Ε.Ε. για τις θαλάσσιες ζώνες, με αφορμή την Κίνα. Ειδικότερα, στην παράγραφο 26 αναφέρεται πως «επαναβεβαιώνουμε την κρίσιμη σημασία του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), σημειώνοντας τις διατάξεις της που αναφέρονται στη νόμιμη θαλάσσια δικαιοδοσία των κρατών, στη χάραξη θαλασσίων ζωνών, στα κυριαρχικά δικαιώματα και στη δικαιοδοσία των κρατών, στην υποχρέωση να ρυθμίζουν τις διαφορές τους με ειρηνικά μέσα, καθώς και για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, την ελευθερία των πτήσεων και άλλες νόμιμες χρήσεις των θαλασσών». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή